Campania naţională “Cere ajutor nu cerși” a ajuns la final

Publicat de radiomures, 15 aprilie 2016, 14:23
În Tîrgu-Mureș, campania a fost derulată în ultimele 7 luni de către Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, cu implicarea a sute de elevi și profesori din întreg județul.
Șeful filialei Mureș a Agenției, comisar şef de poliţie Cristina Zaharia, spune că autoritățile doresc ca fenomenul cerșetoriei să fie eradicat sau măcar menținut la un nivel cât mai scăzut:
Am avut întâlniri directe cu tineri cu vârste între 8 și 18 ani, pe tema cerșetoriei, a transmiterii de sfaturi privind evitarea acestei forme de exploatare. Am desfășurat 45 de activități în unități școlare din mediul urban și rural, unde ne-am întâlnit cu 1820 de elevi și 106 profesori, astfel încât să încercăm, fiecare dintre noi, să contribuim la reducerea acestui fenomen, la a-l ține undeva la un nivel cât mai scăzut, pentru ca să înțeleagă toată lumea că mila noastră nu schimbă cu absolut nimic situația lor.”
Șeful Poliției Locale Tîrgu-Mureș, Valentin Bretfelean, a arătat că în municipiu fenomenul cerșetoriei este ținut sub control, fiind destructurate mai multe rețele.
Singurele zone în care mai există cerșetori sunt hypermarketurile, spune Bretfelean, dar responsabilitatea revine în acest caz firmelor de pază.
În Tîrgu-Mureș nu avem cerșetori în intersecții, nici ștergători de parbrize, nici femei cu copii mici în brațe, nici personae care au un membru amputate. În primul rând, acționăm nu cu metode exclusiv polițieneți, implicând și sfera socialului, cu aspect care le derulăm preventive și prin destructurarea rețelelor care se află în spatele acestor cerșetori. Am găsit rețele care acționează, de exemplu, în zona intersecției Fortuna care vin din localitatea Livezeni, în zona Dacia sunt din localitatea Glodeni, iar în centrul orașului au încercat să acționeze din localitatea Band.”
Organizatorii campaniei au amintit că există telefonul cu numărul 0800/800.678 pus la dispoziţie de Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane şi apelul unic de urgenţă 112, ca un prim pas în sesizarea unor cazuri de persoane exploatate.
Valeriu Russu
Foto: adevarul.ro