Campania de împăduriri pe acest an din Harghita s-a încheiat cu succes

Publicat de Corina Muntean, 25 mai 2021, 15:40
Spre deosebire de alte zone, când, tradițional, în intervalul 15 martie-15 mai, Luna Pădurii e celebrată prin împăduriri, în zona montană împăduririle au loc mai târziu, începând cu sfâșitul lunii aprilie.
Directorul Direcţiei Silvice Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că în ce privește campania, nu au existat probleme nici cu puieții care se vor prinde aproape în totalitate și nici cu firmele angajate să execute activitățile de plantare:
În total am folosit peste 800.000 de puieți din care 750.000 îi producem noi în pepinierele Direcției Silvice și diferența, de câteva zeci de mii de puieți, i-am adus de la alte direcții silvice. Cei mai mulți puieți, 80 la sută sunt puieți de molid, urmează brad, fag și mai puțin larice și paltin de munte- cam asta este paleta de puieți în zona noastră.
Campania de împăduriri din acest an, în Harghita, s-a încheiat cu succes, fără să existe probleme, nici climatice și nici organizatorice, fiind realizate inclusiv suprafețele de regenerări naturale.
Revine Cătălin Mutică:
Am avut o suprafață totală programată de 165 de hactare, din care 35 de hectare find forestier de stat și 130 de hectare fond forestier administrat, deci primării și composesorate cu care avem contract. Deci astăzi, cel târziu mâine campania e terminată, fiindcă dimineață mai aveam 5 hectare de plantat. Noi în fiecare an mai redăm circuitului productiv și alte suprafețe unde sunt regenerările naturale, din semințele căzute din arborii vecini în suprafață totală de 117 hectare, deci în total noi redăm acum pădurii în jur de 282 de hectare.
Șeful Direcţiei Silvice Harghita, Cătălin Mutică, apreciază că anual direcția redă circuitului forestier din județ, în medie, 300 de hectare de pădure.
Valeriu Russu