Camil Ressu – pictorul a cărui opera păstrează valorile tradiţiei
Publicat de radiomures, 31 octombrie 2015, 10:00
Radio România Regional vă prezintă proiectul Eu Aleg România, 100 de români pentru istoria lumii. O sută de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii şi au îmbogăţit cunoaşterea universală.
Omul zilei de astăzi este Camil Ressu, membru al Academiei Române, unul dintre cei mai importanti pictori români din prima jumatate a secolului XX.
S-a născut în ianuarie 1880: recent s-au împlinit aşadar 135 de ani de când a văzut lumina zilei şi avea să trăiască destul de agitat până la vârsta de 82 de ani.
După propriile-i mărturisiri consemnate de Romănia Literară, familia lui Camil Ressu provine din regiunea Epirului, refugiată la Iaşi curând după 1800, din pricina persecuţiilor aduse de stăpânirea otomană.
Camil s-a remarcat ca un bun desenator încă din liceu şi se va înscrie în 1897, la Şcoala de Arte Frumoase. A fost pus ucenic în diverse ipostaze artistice dar nu-şi găsea locul. Ştia încă de atunci că poate mai mult.
A intrat la facultate dar, plictisit şi în dificultate financiară, părăseşte Bucureştiul şi se întoarce la Iaşi unde, între timp, i se mutase şi familia. Dar tatăl său murise.
Dacă la Bucureşti şcoala era excesiv de formalizată, Iaşi-ul era la punctul diametral opus iar atmosfera era dramatică. Se pictau felii de harbuji, cozonaci şi ouă roşii. Asta nu era pentru el.
Nemulţumit profund de acest peisaj artistico-academic, Ressu trece la un atelier de sculptură. Avea să încerce şi asta, dar fără prea mult succes.
O data isprăvite studiile la Iaşi, Ressu îşi pregăteşte plecarea la München.
Avea pilda junimistă şi tradiţia Şcolii de Arte Frumoase conform cărora era inacceptabilă desavîrşirea instrucţiei în altă parte decât în Germania sau, măcar la Viena. Parisul nu intra în calcul decât ca, eventual, un loc sigur al rătăcirii şi al pierzaniei, consemnează presa vremii.
Citeşte continuarea pe www.eualegromania.ro