Cameră pentru audierea minorilor, inaugurată azi la Tribunalul Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 9 decembrie 2021, 15:41
Simbolul camerei de audiere a minorilor este reprezentat de ,,Copacul copilăriei”, ale cărei ramuri sunt reprezentate de două mâini ce ocrotesc, protejează, oferă siguranţă şi speranţa că va fi bine.
Încăperea a fost amenajată special de un designer, cu scopul de a crea un mediu cald și prietenos, pentru a atenua șocul pe care o sală obișnuită de judecată îl poate provoca copiilor. Pereţii camerei au îmbrăcat veşminte calde, iar jucăriile, cuburile, maşinuţele, creioanele colorate şi cărţile de pe rafturi îndeamnă la deschidere şi la joacă. Aici copiii pot răsfoi o carte, pot colora un personaj preferat, se pot juca, se pot aşeza pe canapea şi povesti, toate acestea constituind un real ajutor în identificarea interesului superior al micuţilor implicaţi în procedurile judiciare.
Inclusiv completul de judecată va intra în camera de audieri fără să poarte robele, a precizat președintele Tribunalului Mureș, Veronica Szasz:
Sunt foarte multe cauze pe rolul Tribunalului Mureș care impun audierea copiilor peste 10 ani și sunt situații în care și copiii de până la 10 ani sunt audiați. Este foarte important ca mediul să fie prietenos, aceasta ne ajută și pe noi, magistrații, să identificăm mult mai ușor interesul superior al copilului și să luăm cele mai bune decizii în favoarea acestora. Vorbim despre minori instituționalizați, raporturile de familie unde se dispută încredințarea copiilor, stabilirea domiciliului, alte aspecte legate de creșterea și educarea lor. Prin folosirea acestui spațiu avem un real ajutor și suntem în măsură să ajungem la sufletele acestor micuți.
Inițiatoarea proiectului, judecătoareaVeronica Szasz, spune că în acest an la Tribunalul Mureș s-au înregistrat 522 de cauze cu minori, mai multe decât în întreg anul 2020.
Spațiul camerei de audieri pentru copii de la Tribunal va fi folosit, la nevoie, și de celelalte instanțe, a declarat președintele Curții de Apel Tg. Mureș, Andreea Ciucă:
Această cameră va fi folosită și de Judecătoria Tg. Mureș și, la nevoie, de Curtea de Apel. Am stabilit, pe baza a ceea ce au făcut conducerile Tribunalului și Judecătoriei, o alternanță, în funcție și de zilele ședințelor de judecată, în așa fel încât, de câte ori este nevoie, această sală să poate fi utilizată. Când am zis că judecătorul nu face în preceptele procedurale această audiere, noi nu ne-am referit că el încalcă legea ci, bunăoară, sunt situații în care un minor, o victimă a agresiunii sexuale nu va putea să spună cum a fost agresat, unde, pentru că în penal trebuie clar să ai probe pentru toate aceste lucruri, deci sunt niște lucruri dosebit de dramatice.
Proiectul a fost realizat din fondurile proprii ale Tribunalului Mureş, iar jucăriile şi cărţile au fost donate de personalul instanţei şi de către elevii clasei a IV-a A, de la Şcoala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” din Târgu Mureş, îndrumaţi de doamna învăţătoare Codruţa Moldovan.
La ora actuală, toate instanțele din Tg. Mureș se află în sedii închiriate, în condițiile în care Palatul de Justiție se află în reparații capitale.
Valeriu Russu