Calitatea vieții scade la nivel mondial, potrivit ONU

Publicat de Rotar Mirela, 14 septembrie 2022, 10:28 / actualizat: 16 octombrie 2022, 10:58
Decenii de progres în ceea ce privește speranța de viață, educația și prosperitatea economică au început să se destrame de la pandemie, se arată într-un nou raport al ONU, publicat de BBC.
Pandemia de Covid-19, războiul din Ucraina și impactul schimbărilor climatice sunt învinuite pentru regresul dezvoltării globale, potrivit ONU.
Datele Organizației Națiunilor Unite arată că, din 2020 până acum, în nouă din zece țări calitatea vieții a scăzut. În raport a fost analizată dezvoltarea comunicațiilor, situația politică, egalitatea de gen, accesul la educație, îngrijirea medicală, veniturile populației, dar și decalajul dintre săraci și bogați.
Indicele dezvoltării umane este o măsură comparativă a speranței de viață, alfabetizării, învățământului și nivelului de trai. În acest fel, este folosit pentru a compara mai bine nivelul de dezvoltare a unei țări decât PIB-ul pe cap de locuitor, care măsoară doar prosperitatea materială și nu alți indicatori socio-economici. Indicele a fost inventat de economistul pakistanez Mahbub ul Haq. Indicele dezvoltării umane, pentru majoritatea statelor membre ONU, este actualizat în fiecare an de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și publicat în Raportul de Dezvoltare Umană.
Potrivit raportului, Elveția se află în fruntea indicelui în acest an, cu o speranță de viață care a ajuns la 84 de ani, o medie de 16,5 ani folosiți pentru educație, iar venitul brut pe cap de locuitor este de 67 de mii de dolari pe an.
La polul opus se află Sudanul de Sud, unde speranța de viață este de 55 de ani, oamenii petrec în medie doar 5,5 ani la școală și câștigă 768 de dolari pe an.
Anul trecut a fost prima dată, de la înființarea indicelui, în 1990, când acesta a scăzut, iar rezultatele din acest an au confirmat tendința descendentă.
Indicele din acest an se bazează pe datele din 2021. “Dar perspectivele pentru 2022 sunt sumbre”, spune Achim Steiner, unul dintre autorii săi, care subliniază că peste 80 de țări se confruntă cu probleme în achitarea datoriei naționale.
Dana Boieriu