Calendar de rezolvare a revendicărilor fermierilor
Publicat de Rotar Mirela, 16 ianuarie 2024, 13:00 / actualizat: 16 ianuarie 2024, 20:32
Acesta a fost semnat ieri, la întâlnirea dintre reprezentanții Guvernului și liderii mai multor asociații profesionale ale fermierilor români.
Clubul Fermierilor Români a înaintat o listă de solicitări în 18 puncte. Cele legate de Ministerul Agriculturii vor fi adoptate la ședința de joi a Guvernului, iar altele se vor discuta cu ministerele Finanțelor, Energiei, Transporturilor și Proiectelor Europene.
O primă măsură va fi suspendarea datoriilor agricultorilor, pentru a ca aceștia să aibă timp să le achite, a explicat pentru Radio Târgu Mureș purtătorul de cuvânt al Clubului Fermierilor Români, Bogdan Chiripuci:
Sunt două măsuri, Creditul agricol și Creditul fermierului, care vizează zona de capital de lucru și cea de investiții, cu o dobândă de maximum 2% care să permit dezvoltarea afacerilor agricole. Apoi, s-a vorbit despre alocarea a 100 euro pe hectar pentru culturile din 2022, alocate din cadrul-Ucraina. Mai mult decât atât, ministerul a scos în dezbatere publică sprijinul pentru sectorul zootehnic, suin și avicol, apoi se echivalează categoria B cu TR și B1 cu TR1, care îi va favoriza pe majoritatea fermierilor care nu dețin această calificare.”
Fermierii mai solicită acordarea subvenţiilor APIA pe 2023 până la finele lunii februarie, dar și acordarea unui ajutor de stat fermierilor afectaţi de importul cerealelor ieftine din Ucraina.
Aceștia mai cer bugetarea şi implementarea schemei de reducere a accizei pentru motorină, precum şi subvenţionarea achiziţionării rovinietelor.
Între timp, protestele continuă, spun reprezentanții fermierilor, respectiv preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din judeţul Mureş, Iacob Boca și Flavius Precup din Luduș:
Iacob Boca:
Noi suntem acuma cu vreo 20 de tractoare la intrare în Tg. Mureș, la Nazna. Numai joi, după ședința de Guvern, vom ști dacă înțelegerile semnate luni se vor respecta.
Flavius Precup:
Suntem în a doua zi de protest. Jandarmii ne-au dat voie să mărșăluim între sensul giratoriu de la Ungheni și orașul Iernut. Nu s-a întâmplat nimic, acuma se încearcă o ordonanță de Guvern cu echivalarea permisului categoriei B pentru utilajele grele, respectiv combine și tractoare. Ei practic ne văd pe noi ca pe slugi. În continuare, protestăm, și dacă nu se rezolvă, protestăm dincolo de Carpați. În alte locuri, protestatarii din jurul Tg. Mureșului sunt blocați.
Fermierii mureșeni speră ca la ședința de mâine Guvernul să adopte, așa cum a promis, ordonanța de urgență care să reglementeze principalele revendicări, în caz contrar vor continua protestele.
Autor: Valeriu Russu