CĂLCĂTURA MONAHALĂ
Publicat de Rotar Mirela, 26 iulie 2024, 12:46 / actualizat: 6 august 2024, 17:49
Când să mă așez și eu sâmbătă seara în culcuș, după ritualul de spălare temeinică a corpului și eliberare a minții de gânduri negative, hop, surpriză!
Degeaba, uite, dom’le, cum lucrează universul! Practic, ce s-a întâmplat:
Îmi deschid telefonul întru citirea câtorva snoave înainte de somn, pentru a intra în starea alfa de ușurătate a ființei și a visa ceva amuzant, moment în care primesc un mesaj:
„Dacă sunteți o persoană deschisă, care doriți să încercați călcătura monahală și terapia cranio-sacrală, vă aștept în tabăra de la Constanța”.
Să mă umfle râsul, nu alta, auzi colo, călcătură monahală… Asta-i gluma serii, o să dorm ca călcată de tren, scuzați cacofonia.
Acuma, sincer vorbind, persoană deschisă sunt, și, de fapt, tare aș vrea să încerc călcătura monahală, pentru că toată viața am călcat ba în gropi, ba în străchini, ba strâmb, ba pe copite, atunci când purtam tocuri. Dacă stau să mă gândesc, am călcat de câteva ori și ca pe ouă. Probabil călcatu’ ăsta aduce cel mai mult cu călcătura monahală… Și, odată, îmi amintesc perfect, am călcat pâș-pâș, fix ca un șerpaș, când am venit noaptea târziu de la o petrecere, ca să nu cumva să trezesc toată casa.
Cât privește terapia cranio-sacrală, mă tot întreb la ce se referă termenul „sacral” . N-aș crede să fie ceva legat de sacru, ci dimpotrivă.
Totuși, să nu mă arunc așa, cu capu-nainte, ia să văd io cine-i maestru’ ăsta și ce recomandări și feedback-uri are de la pacienții pe care i-a „călcat” monahal. Îmi închipuiam că operațiunea cu parfum de mir se efectuează în urma unei contribuții financiare, gen pomelnic sau cutia milei, ca la orice așezământ monahal. Chit că, na, totul se petrece într-o tabără. Ba chiar, la un moment dat, mi-a trecut prin cap că omu’ ăla te învață cum se calcă o sutană cu fieru’ de călcat. Nicidecum că te calcă în picioare la propriu și pe propriii bănuți.
Carevasăzică, aflu că, după învățăturile călugărului Elefterie, călcătura monahală, transmisă nu din tată-n fiu, că, logic, asta nu se poate în viața monahală, ci de la monah la discipol, așadar călcătura monahală e un soi de tratament pur românesc al osteopatiilor și constă într-un masaj efectuat cu tălpile, palmele, pumnii și coatele terapeutului. Tratamentul pretinde, printre altele, că îți rearanjează oasele, îți îndreaptă coloana, îți oxigenează creierul, astfel încât să poți gândi muuult mai limpede.
Mulțumesc, n-am nevoie. Uite, m-am deșteptat și fără călcătură!
Autor: Sidonia Buta
Ascultă Ne(știrea) zilei în fiecare vineri în „Bună dimineața, Transilvania!” după ora 9, sau, în reluare, în „Pulsul zilei” și „Sens Unic”, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.