Călătoriile neesențiale între ţările Uniunii, în atenția liderilor europeni

Publicat de Corina Muntean, 22 ianuarie 2021, 09:50
Liderii europeni vor să descurajeze călătoriile neesenţiale între ţările Uniunii, pentru a limita răspândirea coronavirusului şi a mutaţiilor acestuia, însă fără închiderea graniţelor interne, care a perturbat serios piaţa comună, primăvara trecută.
Şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a propus o nouă definiţie a zonelor de risc, care pot cuprinde teritorii din mai multe state membre şi în care măsurile sanitare să fie coordonate. Cetăţenii acelor zone ar fi supuşi carantinei şi testelor obligatorii în caz de călătorie.
A fost amânată pentru moment ideea unui paşaport de vaccinare, propusă de ţările dependente de turism.
Teama de mutații ale COVID-19 i-a determinat pe șefii de state și de guverne europene să fie gata să impună noi restricții, unde este cazul.
Ursula von der Leeyen, președinta Comisiei Europene:
Virusul nu ține cont de granițe, așa că putem avea o zonă din două state membre, de o parte și de alta a graniței, cu aceeași situație epidemiologică, dar, dacă într-o parte e o carantină strictă, iar în cealaltă sunt magazine deschise, imediat oamenii din prima parte vor circula în a doua pentru cumpărături, de exemplu şi așa se răspândește mai intens virusul. Inteligent e să avem zone omogene, cu măsuri ţintite, stabilite coordonat de statele membre respective pentru a limita răspândirea și pentru a menține deschisă piața internă.
Liderii europeni au mai stabilit să întărească schimbul de informații pentru a putea măsura mai bine evoluţia pandemiei, dar și a mutațiilor COVID-19. De altfel, statele membre au convenit să-şi valideze și să își recunoască reciproc testele rapide antigen și pe cele PCR. În plus, blocul comunitar şi-a propus să crească la cel puțin 5% verificarea testelor pozitive la COVID-19 pentru a găsi eventuale mutații. Statele membre vor accelerarea campaniilor de vaccinare, în paralel cu asigurarea de livrări constante și predictibile de doze, astfel încât, până în vară, 70% din populația adultă să fie vaccinată.