Câinii de intervenție la avalanșe participă la selecție în Munții Făgăraș

Publicat de Corina Muntean, 3 martie 2021, 13:59
Azi a început Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine de Intervenţie la Avalanşă. Acesta se desfășoară până pe 12 martie în zona Cabanei Capra de pe Transfăgărăşan, la o altitudine de 1.700 de metri.
Timp zece zile, unitatea canină formată din conductor şi câine trebuie să progreseze pentru ca la examenul final să dovedească capabilitatea accesului și salvării oriunde în zona montană. Unitatea trebuie să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă pe o suprafaţă de 2 hectare, după care să arate că se poate retrage în siguranţă.
Probele de acces includ schiul de tură, rapelul pe stâncă şi/sau gheaţă, precum şi alte situaţii care pot fi întâlnite în timpul unei acţiuni de salvare, precizează Serviciul Salvamont Argeş.
În prezent, corpul de conductori pentru câini de avalanşă din Romania este format din şaptesprezece unităţi canine de avalanşă, din 12 judeţe.
Intenţia Salvamont România este ca la nivel naţional să fie în permanenţă minimum 25-30 de unităţi canine de avalanşă, răspândite pe arcul carpatic, astfel încât să se asigure o intervenţie optimă.
Acţiunea este organizată de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, împreună cu Consiliul Judeţean Argeş prin Serviciul Salvamont Argeş, sub egida Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
La stagiul final vor participa echipaje din Alba, Suceava, Gorj şi Argeş. În ultimele cinci zile ale stagiului vor fi prezente toate unităţile canine de avalanşă brevetate până acum în ţara noastră pentru reconfirmarea anuală, care este obligatorie pentru menţinerea statutului operaţional al unităţii canine.