Câini specializați pentru misiuni de intervenție și prelucrare urme, la Jandarmeria Mureș

Publicat de radiomures, 20 ianuarie 2016, 17:57
Cei 200 de jandarmi ai Grupării de Jandarmi Mobilă ”Regele Ferdinand I” din Tîrgu-Mureș au șansa unor colegi foarte speciali și de nădejde în munca pe care o desfășoară: 9 câini din rasele Ciobănesc Cehoslovac, German și Belgian sau Malinois. Aceștia au fost specializați în intervenție și patrulare și în prelucrarea urmelor umane. Câinii sunt ”înrolați” de regulă de la vârste mici, de doar 3-5 luni, iar după perioada de acomodare de 11 luni sunt instruiți pentru scopul misiunii lor. Specializarea lor durează între 16 și 20 de săptămâni, după care intră în serviciu maximum 10 ani. În 99% din cazuri, câinii ajunși la pensie sunt luați acasă de instructorii lor, spune subofițerul operativ din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Tîrgu-Mureș, Ovidiu Călușer, conductorul unii câine de serviciu:
Avem 9 câini de serviciu dintre care 9 sunt specializați în prelucrare urmă și ceilalți sunt specializați în intervenție și patrulare. Ei se folosesc după un anumit program și în anumite condiții meteorologice. Se folosesc în patrulare, la meciurile de fotbal și în anumite misiuni. 6-7 ani lucrează dar după perioada respectivă se face o reverificare să se vadă dacă respectivul câine mai are aptitudini de muncă, el poate fi folosit și până la 10 ani. După această perioadă i se oferă șansa conductorului să-l ia acasă. Și vă dați seama, în 99% din cazuri îi aduc acasă, cum să-i lase la altcineva. ”
”Pepiniera” de câini jandarmi este la Centrul Chinologic de la Sibiu, care face și instruirea patrupedelor. O specializare cu totul aparte este cea de prelucrare a urmelor, spune conductorul unui câine jandarm, Ovidiu Călușer:
Câinii de prelucrare urme au o specializare în plus (față de cea de patrulare), cea de prelucrare urme umane. Asta se face în următorul mod: la locul producerii unui furt câinele preia particulele rămase la nivelul solului și ia urma infractorului sau infractorilor, după caz, pe baza acestor particule. El mai poate fi folosit și în cazul persoanelor dispărute unde câinele ia mirosul de pe obiectele deținute de acesta, urmând a începe căutarea propriu-zisă.”
Câinii poartă nume de cod precum PAK, NIC sau OBU, însă instructorii lor lucrează cu ei și sub alte denumiri. La nivelul structurilor de jandarmi și poliție mai există și câini salvatori implicați în misiuni de salvare a vieților oamenilor în zone montane, câini specializați în căutarea de explozibil și droguri și alte categorii.
Cristina Bulbescu
Foto: www.zi-de-zi.ro