Cadavrele animalelor de companie din Târgu Mureș pot fi ridicate de o firmă de incinerare
Publicat de Rotar Mirela, 3 mai 2023, 17:00
Decesul animalului de companie ridică, pe lângă durerea pierderii, și problema cadavrului, iar în orașe situația este și mai complicată.
La Târgu Mureș, primăria nu are contract cu o firmă pentru a veni în acest sens în sprijinul cetățenilor, și se ridică doar animalele găsite moarte pe domeniul public.
În aceste condiții, proprietarii trebuie să se descurce singuri și pot apela la serviciile unei firme de incinerare, dar costul se poate ridica la câteva sute de lei.
Președintele Asociației Chinologice Mureș, Lokodi Zsolt:
Cred că de la primărie sunt servicii doar pentru animale călcate pe stradă, cred că dacă este anunțată primăria, atunci merg, au un contract. Oamenii pot să sune la firma de incinerare, plătesc contravaloarea și pot recupera cenușa.”
Adăpostul de câini din Târgu Mureș are contract cu o firmă care ridică animalele decedate și le incinerează, a explicat directoarea Nagy Emilia:
Noi avem aici cameră frigorifică, îi băgăm acolo și, o dată pe lună, sau de câte ori este nevoie, vine și ridică. Avem contract cu o firmă care ridică cadavrele.”
Lokodi Zsolt a arătat că în străinătate există un cimitir de animale, dar în România oamenii sunt obligați să caute tot felul de soluții, unele periculoase.
Asta este o soluție cinstită. Necinstită, îl duce undeva în natură și în face un mormânt. La noi, din păcate, nu există, în străinătate sunt cimitire de animale.”
Legislația în vigoare privind neutralizarea deșeurilor de origine animală prevede ca proprietarul animalului să anunțe în maximum 24 de ore medicul veterinar și autoritățile locale pe a căror rază administrativ-teritorială a avut loc decesul animalului.
Autor: Raluca Creț