Cabinetul Ciolacu este structurat pe 18 ministere
Publicat de Rotar Mirela, 14 iunie 2023, 06:54 / actualizat: 15 iunie 2023, 10:50
Premierul desemnat Marcel Ciolacu a prezentat, aseară, programul de guvernare, iar la Parlament a fost transmisă lista portofoliilor şi miniştrilor ce urmează să le ocupe pentru audieri şi votul în plenul comun aşteptat pentru joi.
Cabinetul Ciolacu este structurat pe 18 ministere, care se împart între PSD şi PNL. Social-democraţii au păstrat majoritatea miniştrilor din actualul Executiv. În prezent, secretar general, Marian Neacşu va prelua funcţia de vicepremier, Sorin Grindeanu îşi va continua mandatul la Ministerul Transporturilor, Gabriela Firea la Ministerul Familiei şi Tineretului, Angel Tâlvăr la Apărare, Marius Budăi la Ministerul Muncii, Alexandru Rafila la Sănătate, iar actualul ministru de finanţe, Adrian Câciu, va prelua portofoliul proiectelor europene. Radu Oprea revine în Executiv şi va prelua Ministerul Economiei. Numele noi sunt la Ministerul Agriculturii, Florin Barbu şi la Ministerul Digitalizării, Bogdan Ivan.
Echipa PNL îl are pe Cătălin Predoiu în funcţiile de vicepremier şi ministru de interne. Conducerea finanţelor va fi asigurată de Marcel Boloş. La dezvoltare este propus Adrian Veştea, iar la justiţie- Alina Gorghiu. Ligia Deca îşi va continua mandatul la Ministerul Educaţiei. Portofoliul Externelor va fi preluat de Luminiţa Odobescu, iar la energie vine Sebastian Burduja. Ministerul Mediului va fi condus de către Mircea Fechet, iar cel al culturii de către Raluca Turcan.
UDMR nu va mai face parte din coaliţia de guvernare, chiar dacă primul lucru pe care liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, l-a făcut imediat după desemnarea sa ca premier, a fost să încerce o nouă rundă de negocieri. Propunerea a fost ca UDMR să preia Ministerele Energiei şi Mediului. Liberalii nu au fost însă de acord să cedeze portofoliul Mediului.
Sursa: RRA