Cabinetele medicilor de familie, luate cu asalt de pacienți

Publicat de radiomures, 15 februarie 2018, 15:46
În ultimele săptămâni, medicii de familie mureșeni se confruntă cu un val de îmbolnăviri acute ale căilor respiratorii, specifice acestei perioade.
Săptămâna trecută s-a înregistrat un nou vârf epidemic istoric, fiind raportate peste 9.500 de viroze respiratorii și pneumonii.
Prin urmare, numărul de consultații este depășit zilnic și nu toți pacienții pot primi rețete decontate, spune medicul de familie din Tîrgu-Mureș, Ileana Mihăescu:
Ne depășim cu mult numărul de consultații programate. Vin în urgență foarte mulți pacienți. Îi ajutăm cu tot ceea ce se poate, cu sfaturi, cu tratament. E o perioadă foarte încărcată, sper să-i punem capăt cumva. Reușim să asigurăm tratament, nu am refuzat pe nimeni dar sigur că au fost situații în care am depășit numărul de consultații care se acceptă la cabinetele medicilor de familie așa că am fost obligați să eliberăm rețete simple. Parcă în perioadă asta formele de boală sunt mai severe, cu stare generală influențată, cu febră, frisoane, inapetență…”
Potrivit datelor Casei Județene de Asigurări de Sănătate, numărul prescripțiilor medicale au crescut cu 8% de la o lună la alta în județul Mureș.
În ianuarie au fost cu 1.700 de pacienți în plus față de decembrie, prin urmare sumele decontate au crescut exponențial, spune președintele CJAS Mureș, Rodica Biro:
Din punct de vedere valoric, medicamentele gratuite și compensate au avut o creștere mare. În decembrie 2017 s-au eliberat medicamente de șapte milioane 700.000 de lei iar în ianuarie 2018 au fost medicamente eliberate de opt milioane 300.000 de lei. În decembrie s-au decontat 142.853 de prescripții iar în ianuarie au crescut la 153.043.”
Specialiștii spun că, de regulă, cazurile de îmbolnăviri sezoniere se înmulțesc către sfârșitul perioadei epidemice, astfel că în circa o lună numărul lor ar trebui să scadă semnificativ.
Cristina Bulbescu