Cabinete medicale pe roți, în zeci de localități defavorizate
Publicat de Rotar Mirela, 22 iulie 2024, 12:43 / actualizat: 24 iulie 2024, 14:29
Medicii voluntari au consultat, în vara aceasta, mii de pacienți din mai multe localități defavorizate din România, în special din comunități rurale vulnerabile.
Acestea sunt adevărate cabinete medicale pe roți ce au fost puse la dispoziția Asociației Caravana cu Medici de către Organizația Salvați Copiii și până acum, au ajuns în 13 județe, printre care și Covasna, în localitatea Belin.
Subnutriția și cu anemia se află printre afecțiunile diagnosticate de medici, acestea fiind cauzate de accesul limitat la servicii medicale și de vulnerabilitatea mediului social în care trăiesc.
De asemenea, sunt 14 ani de când Salvați Copiii derulează, în paralel, caravane medicale și sociale în numeroase astfel de localități, inclusiv din Mureș și Brașov, aflăm de la coordonatorul de program, Silvia Burcea:
Avem și o componentă de caravane medicale iar anul acesta am lansat, în premieră, în parteneriat cu Asociația Caravana cu Medici, trei unități medicale mobile. În județul Mureș intervenim în comuna Mica dar am fost și în Band. Am fost chiar și cu caravană medicală la Mica unde am văzut 100 de gravide și femei iar acolo plănuim să revenim. La Brașov avem în Săcele, Tărlungeni, în Zizin, Budila, în Purcăreni. Există acolo în Brașov niște localități izolate și, într-adevăr, este o nevoie mare dar ne bucură foarte mult deschiderea atât a medicilor de familie cu care colaborăm cât și a autorităților locale…
Datele oficiale arată faptul că mai puțin de jumătate (47%) din localitățile din România au suficienți medici de familie și circa 330 de comune nu au deloc medic de familie.
Rata mortalității infantile în mediul rural, care este de 6,8 la mia de copii născuți, este cu 33% mai ridicată decât în mediul urban.
Caravanele medicale pe care Organizația Salvați Copiii România le-a pus la dispoziția echipelor medicale ale Asociației Caravana cu Medici, sunt în valoare de 300.000 de euro, bani care provin din donații.
Acestea sunt dotate cu aparatură medicală diversificată care asigură consult medical în pediatrie, cardiologie, ginecologie, oftalmologie, pentru măsurarea tensiunii arteriale și a glicemiei, EKG și ecografie abdominală, precum și alte examinări care pot depista o serie de afecțiuni.
În urma consultațiilor medicale, se eliberează scrisori medicale cu rezultatele clinice și paraclinice, precum și recomandări terapeutice care vor fi urmate sub îndrumarea medicului de familie.
Autor: Cristina Bulbescu