Cabanele de vânătoare, atracții turistice solicitate în județul Harghita
Publicat de Stan Lucian, 14 decembrie 2023, 14:20
Direcția Silvică Harghita a introdus în circuitul turistic fostele cabane vânătorești, pe care le-a reabilitat și dotat la ultimele standarde.
Acestea sunt clasificate la nivelul de 2 şi de 3 margarete și sunt situate în Miercurea-Ciuc, Zetea, Topliţa, Borsec, Tulgheş, Lacu Roşu şi Harghita-Mădăraş.
Unitățile de cazare sunt aproape tot anul ocupate, iar în perioada sărbătorilor, rezervările se fac cu mai multe luni înainte.
Directorul Direcției Silvice Harghita, ing. Cătălin Mutică:
Cabanele noastre provin, practic, din fostele cabane de vânătoare. Foarte multe fonduri au fost atribuite altor entități, datorită schimbărilor regimului juridic de proprietate, fiind foarte multe păduri private, nouă ne-au rămas mai puține fonduri de vânătoare, dar am rămas cu cabanele. Le-am rebrenduit și le-am introdus în circuitul turistic. Avem șapte cabane, foarte, foarte solicitate în perioada sărbătorilor.”
Și preferințele turiștilor s-au schimbat în ultimii ani, a completat Cătălin Mutică. Dacă până nu demult erau preferate cabanele mai izolate și cu trecut istoric, recent sunt căutate cele din apropierea pârtiilor de schi:
S-au schimbat, pe parcursul timpului, preferințele turiștilor. Avem o cabană la Izvoare, Ivo se numește, undeva lângă Odorhei, fostă cabană de vânătoare a dictatorului Ceaușescu, destul de rustică și într-un mediu forestier. Cabana era solicitată datorită istoriei și datorită aerului de mister dar, în ultima perioadă, sunt preferate cabanele care sunt în apropierea pârtiilor de schi.”
Cei care vor să închirieze o astfel de cabană pot intra pe site-ul Romsilva, unde găsesc descrierea acestora, pe fiecare zonă și județ, precum și datele de contact ale gestionarilor.
Autor: Raluca Creț