Bursa Română de Valori, locul în care se tranzacţionează acţiunile celor mai importante firme
Publicat de Corina Muntean, 28 ianuarie 2020, 11:16 / actualizat: 2 februarie 2020, 23:17
Aceasta a realizat o performanţă demnă de remarcat: o creştere de 35 de procente în 2019, ceea ce reprezintă cea mai mare performanţă a ultimului deceniu. Şi veştile bune continuă în 2020, când se aşteaptă intrarea în rândul pieţelor emergente.
Piața de capital din România a încheiat în 2019 unul dintre cei mai buni ani din istoria recentă în ceea ce privește ritmul de creștere înregistrat. Indicele BET, care include cele mai tranzacționate 16 companii listate cu excepția SIF-urilor, a consemnat un randament de 35% în 2019, cea mai mare performanță a ultimului deceniu. La nivelul Uniunii Europene, România a cunoscut a doua cea mai mare ascensiune, fiind devansată doar de Grecia (+49%). Luând în calcul și dividendele, companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) și incluse în indicele BET-TR au înregistrat o creștere de 47%. În plus, furnizorul global de indici FTSE Russell a anunțat că România va fi promovată de la statutul de piață de frontieră la statutul de piață emergentă secundară. Decizia va intra în vigoare în septembrie 2020. Pentru dezvoltarea pieței locale, BVB și parteneri din domeniul energetic și financiar au înființat, pe 4 noiembrie 2019, compania care va găzdui infrastructura ce va permite relansarea pieței derivatelor în România și va asigura mecanisme noi pentru diminuarea și transferul riscurilor pentru piețele operate de BVB și OPCOM. La ora actuală acțiunile companiilor românești care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a fi incluse în indicii FTSE Russell sunt Romgaz, Banca Transilvania și BRD-Groupe Societe Generale. Alte cinci companii ar putea intra în indicii FTSE Russell dacă vor îndeplini la următoarele evaluări criteriul de lichiditate. Cele cinci companii vizate sunt: Electrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Transelectrica și Transgaz. Oficialii bursei consideră că anul 2020 poate fi unul și mai bun pentru bursa românească în măsura în care statul reia procesul, înghețat în ultimii 5 ani, de a lista pachete minoritare în companii în care este acționar, precum Hidroelectrica sau CEC Bank. Mai mult, ponderea companiilor românești listate la bursă ca pondere în PIB ar trebui să se dubleze și să ajungă la 20% în următorii 10 ani, iar acest lucru se poate realiza mai ales prin implicarea și susținerea autorităților statului.
Anul trecut valoarea totală de tranzacționare pe segmentul de acțiuni a fost de peste 2 miliarde euro. La finalul lunii decembrie, valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB era de 111,5 miliarde lei, echivalentul a 23,3 miliarde euro.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
sursa: www.bvb.ro