Bullying-ul în școli, interzis prin lege
Publicat de Corina Muntean, 11 februarie 2019, 16:13 / actualizat: 11 februarie 2019, 18:30
Parlamentul României a adoptat la sfârșitul anului trecut o lege împotriva violenţei psihologice în şcoli. Potrivit acesteia, comportamentele de tip bullying vor fi interzise, dar şi penalizate în toate şcolile şi centrele de formare profesională.
Legea, care modifică și completează Legea Educației, a fost trimisă însă de președintele Klaus Iohannis la reexaminare, pe motiv că unele modificări riscă să afecteze calitatea și coerența procesului educațional, cu mențiunea că sunt și prevederi pozitive, printre care cea pentru combaterea violenței psihologice în școli.
Legea defineşte pentru prima dată în legislaţia autohtonă termenul de „bullying” . Ce presupune acesta, ne spune Andrei Cotruș, doctor în spihologie:
De cele mai multe ori, bullying- ul emoţional lasă urmări bine pronunţate, victima putând ajunge chiar la anxietate sau depresie. De aceea, este necesar să se intervină la timp, spun specialiștii.
Revine Andrei Cotruș, doctor în spihologie:
Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de ţări în care a fost investigat fenomenul.
La nivelul județului Mureș, nu au fost înregistrate fapte grave prin care să fi fost afectat procesul de învățământ, viața sau integritatea corporală a elevilor sau a cadrelor didactice, arată bilanțul Inspectoratului Județean de Poliție pe 2018.
Potrivit sursei citate, în anul școlar 2017- 2018 au fost sesizate 66 de fapte de natură penală, din care 58 au fost comise în incinta unităților de învățământ, iar restul în zona adiacentă.
Numărul este mai mic decât în anul școlar anterior, când au fost sesizate 53 astfel de fapte, precizează IPJ Mureș.
Alina Andrei