Bula imobiliară din România se mută pe litoral

Publicat de Corina Muntean, 21 aprilie 2022, 11:00
Bula imobiliară din România se mută pe litoral, dar noul pariu al dezvoltatorilor nu sunt Mamaia și Năvodari. Deși infrastructura din România este deficitară, iar un drum până pe litoralul Mării Negre vine cu stres sporit, dezvoltatorii imobiliari pariază totuși pe viitorul din zona Mării Negre.
În doar câțiva ani, în stațiunile Mamaia și Năvodari, s-au construit peste 50.000 de apartamente și camere de hotel. Acum, focusul dezvoltatorilor tinde să se mute către stațiunile din sudul litoralului prin proiecte imobiliare mixte evaluate la aproximativ 250 de milioane de euro. Ținta este formată din stațiunile Neptun, Jupiter, Venus, Saturn și Olimp.
Dacă se aliniază planetele investitorilor, iar românii vor fi dispuși la cheltuieli pe măsură, ar trebui să vedem un val masiv de noi hoteluri, apartamente, restaurante și alte facilități turistice, conform unei analize realizate de firma de consultanță Frames citată de playtech.ro.
Adrian Negrescu, managerul Frames:
Dezvoltarea imobiliară semnificativă, evidenţiată de cele peste 100 de proiecte şi de planurile investiţionale cifrate la aproape 250 de milioane de euro pentru următorii ani, poziţionează această zonă drept una dintre cele mai dinamice platforme de business din România.
Acesta face referire la zona de sud a litoralului românesc, departe de Mamaia și Năvodari, inițiative care vor creștere semnificativ economia zonei. De la furnizori de materiale de construcții și utilități, până la comerț, servicii și angajări masive, toate sunt pe lista posibilelor beneficii, adaugă Negrescu:
Aceste tipuri de proiecte sunt menite să determine o ieşire din zona sezonieră a litoralului românesc, să îl transforme într-o dezvoltare urbanistică şi mai ales turistică all season, cu efecte directe în creşterea economică la nivel local.
Această concluzie se bazează pe faptul că, pe lângă numeroasele proiecte imobiliare, în zonă există deja peste 70 de proiecte de dezvoltare ale unor rețele de magazine, restaurante, spații de relaxare. Majoritatea dezvoltatorilor insistă pe faptul că 2021 a fost cel mai bun an pentru investiții imobiliare, cu un volum de peste 690.000 de locuințe achiziționate.
Problema este că încă din ultimele trei luni ale anului trecut, ritmul achizițiilor a scăzut brusc pe fondul scumpirilor tot mai accentuate și a șocului energetic. Iar anul acesta, pentru ca românii să facă astfel de investiții, trebuie să se gândească bine la condițiile mai stricte de creditare ale băncilor și la impactul inflației și al războiului din Ucraina.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.