Bujorii de la Zau au ajuns în perioada de maximă înflorire
Publicat de MIRELA ROTAR, 25 aprilie 2018, 08:24
Mai devreme ca de obicei, bujorii de stepă din Rezervația de la Zau de Câmpie, județul Mureș, sunt înfloriți în proporție de 80%.
Primele flori au apărut săptămâna trecută, spune noul custode al Rezervației, Ciprian Cenan:
Momentan, bujorii sunt în plină floare. Aproximativ 80% dintre ei sunt înfloriți în ambele parcele și ne așteptăm în perioada următoare la o afluență mare de vizitatori, mai ales că urmează sfârșitul de săptămână și zilele de 1 și 2 mai. Zona este foarte frumoasă momentan. Perioada de maximă înflorire este acum, zilele astea. Momentan, vremea este închisă și asta o să-i stagneze puțin din evoluție dar și pe week-end o să fie mulți bujori înfloriți, așa că, cine dorește, poate să ajungă.”
Rezervația de bujori de la Zau de Câmpie este singurul areal din Europa în care această floare a supraviețuit.
Rezervația este situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat, adică la peste 450 de metri, și deține peste 50.000 de exemplare pe o suprafață de 3,5 hectare, împărțită în două loturi.
Revine custodele Rezervație de bujori, Ciprian Cenan:
În partea de Est a Europei este unica rezervație și în zona de interior a Arcului Carpatic este singurul loc unde se găsește bujorul. Totodată este zona cea mai nordică unde se găsește bujorul la noi în țara. Floarea lui durează cam o săptămână. Primii bujori care au înflorit săptămâna trecută încep să se ofilească și o să apară alții care sunt, momentan, în stadiu de boboc.”
Rezervația botanică de bujori de la Zau de Câmpie a fost înființată în 1932 de către academicianul Alexandru Borza. Timp de șase decenii, aceasta a fost îngrijită și dezvoltată de Marcu Sâncrăianu, urmat de Octavian Călugăr, care a plecat dintre noi în toamna anului trecut.
Actualul custode, Ciprian Cenan, are profesia de fotograf și mărturisește că cele mai frumoase albume foto de până acum le-a realizat în satul său natal, Zau de Câmpie.
Cristina Bulbescu