Buget pentru programul ”Casa verde fotovoltaice”
Publicat de Corina Muntean, 14 iulie 2023, 09:39
1,75 miliarde de lei a oferit statul românilor care au vrut să-și instaleze panouri solare pe case. O analiză a unei firme de profil arată însă că e loc de mai bine. Dacă vrem să facem economii la scară națională, renunțând la compensarea facturilor de energie, mai trebuie să facem un pas important. Montarea de panouri fotovoltaice pe blocurile de locuinţe, o piață cu potențial imens.
Aproape 17 miliarde de lei (peste 3,4 miliarde de euro) din bugetul de stat a costat până acum schema de plafonare și compensare a prețurilor la energie, pentru perioada noiembrie 2021 – aprilie 2023. Cu cele 17 miliarde de lei cheltuite pe compensarea creșterii prețurilor la energie în ultimul an și jumătate, s-ar fi putut sprijini instalarea de panouri fotovoltaice prin programul Casa Verde Fotovoltaice pentru 850.000 de gospodării, la valoarea actuală a sprijinului de maxim 20.000 lei/beneficiar, arată ziarul Adevărul. Altfel spus, una din cinci gospodării care trăiesc în locuințe individuale în România ar fi putut beneficia de această subvenție.
La un buget total de 1,75 miliarde de lei alocat în 2023 de Administrația Fondului pentru Mediu acestui program, fondurile s-au epuizat în câteva minute, în fiecare regiune a țării. Aceasta demonstrează încă o dată interesul uriaș al românilor pentru astfel de sisteme ce le permit o mai mare autonomie energetică și facturi mai mici la electricitate.
Pasul următor, cu adevărat important ar fi montarea de panouri fotovoltaice pe blocuri. Piaţa instalărilor de panouri fotovoltaice pe blocurile de locuinţe are un potenţial de peste 800 de milioane de euro, arată o analiză realizată de o companie care fabrică produse dedicate independenţei energetice.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în România există, în prezent, circa 88.000 de blocuri, iar valoarea medie a unui proiect de instalare este de aproximativ 10.000 de euro. Potrivit E-Acumulatori.ro., în cazul unui bloc P+4E, este necesară o suprafaţă de minimum 40 mp, pentru instalarea unui număr de 15 panouri fotovoltaice, cu o putere de cel puţin 6 KWh, valoarea investiţiei ajungând la circa 8.000 de euro (inclusiv TVA). La un bloc de 10 etaje (P+10E), pentru o putere de cel puţin 15 KWh, se instalează 40 de panouri fotovoltaice pe o suprafaţă de minimum 100 mp, valoarea investiţiei ajungând la circa 14.000 de euro. În ambele cazuri, investiţia se amortizează în aproximativ 5 ani. Opţional, pot fi incluse şi baterii de stocare, care costă 4.000, respectiv 6.000 de euro.
Autorităţile locale publice ar putea să includă instalarea de panouri fotovoltaice în proiectele de reabilitare termică, alături de montarea de pompe de căldură pentru încălzirea apei calde, care pot fi montate în spaţiul tehnic sau la subsolurile clădirilor’, spune Dan Tudose, fondatorul E-Acumulatori.ro.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.