București – una dintre cele mai bune piețe imobiliare europene

Publicat de Corina Muntean, 22 octombrie 2019, 19:26 / actualizat: 22 octombrie 2019, 20:35
Chiar dacă afacerile imobiliare au explodat la Cluj în ultimul deceniu, un alt oraș deține în țară recordul în materie de profit imobiliar. Bucureștiul se află pe locul al treilea în Europa la randamentul investițiilor în locuințe. Capitala României întrece sensibil orașe de prestigiu precum Parisul sau Viena.
Dacă vă gândiți să vă investiți banii economisiți în imobiliare, trebuie să știți că Bucureștiul este una dintre cele mai bune piețe europene când vine vorba de amortizarea investițiilor în locuințe (la capitolul închiriere). Potrivit companiei de consultanță imobiliară Imoteca The Residential Experts, dintre 17 capitale europene analizate, cel mai mare oraș al României ocupă locul al treilea în clasamentul piețelor rezidențiale cu cele mai bune randamente (medii), după Bruxelles și Sofia. În mod paradoxal, în București cel mai bun randament îl au apartamentele situate spre marginea orașului – alături de anumite proiecte boutique din centru, unde chiria depășește cu mult media zonei. Astfel, la un preț mediu de 1.090 de euro pe metru pătrat, randamentul din chirii ajunge, la apartamentele de la periferie la 5,09%; iar pentru o proprietate în centru, unde prețul mediu este de 1.762 de euro pe metru pătrat, randamentul sau yieldul cum i se mai spune este 4,65%, notează site-ul imobiliare.ro. Randamentul unei locuințe este ponderea reprezentată de veniturile (nete) generate de respectiva proprietate din valoarea de achiziție a acesteia și arată cât din investiția inițială va fi recuperată într-o anumită perioadă (de obicei un an). Cu cât randamentul este mai mare, cu atât mai rentabilă va fi investiția.
Potrivit reprezentanților Imoteca The Residential Experts, randamentele din chirii variază, în general, de la 5% la 7%, dar sunt proiecte pe piața românească care au randamente chiar mai bune în funcție de calitatea lucrării, facilități, proximitatea față de puncte de interes sau alte beneficii aduse locatarilor. Un avantaj suplimentar este reprezentat de eficiența energetică a construcției, de tip casă pasivă.
Trebuie ținut cont și de faptul că în România impozitele pe chirie sunt mai mici decât în alte state europene, ceea ce face ca randamentul investiției în locuințe oferite spre închiriere să fie mai bun. În plus costurile de trai sunt acceptabile, având în vedere că anul aceasta Bucureștiul se plasează doar pe locul 179 pe lista celor 209 de orașe cele mai scumpe din lume. Hong Kong este pe primul loc, pentru al doilea an consecutiv arată în cel mai recent sondaj realizat de firma de consultanță Mercer din New York. Aceasta ia în calcul prețurile medii dictate de mai mulți factori de trai, cum ar fi costurile pentru alimente, băuturi și tutun, pentru îmbrăcăminte și îngrijire personală, întreținerea casei, plățile către furnizori, serviciile și utilitățile pentru casă, precum și cheltuielile cu transportul și petrecerea timpului liber.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.