Brutarii așteaptă noile facturi de energie, pentru eventuale creșteri de preț ale produselor

Publicat de MIRELA ROTAR, 6 septembrie 2021, 13:00
Patronul unui lanț de brutării din Mureș, Császár Sándor, spune că nu știe deocamdată cu cât vor crește în această toamnă prețurile produselor de panificație.
El a precizat că firma sa nu a fost încă notificată de furnizorii de energie că prețurile vor fi modificate, însă a aflat că unele persoane fizice ar fi primit deja astfel de înștiințări:
Pe moment, nu avem în vedere o schimbare de prețuri până nu aflăm efectiv despre ce e vorba. Pentru că nu am primit până acum, nici de la Electrica și nici de la E.ON, vreo înștiințare că schimbă prețurile începând cu data cutare. Încă facturile noastre de acasă, cele noi, nu au sosit, însă mama mea de exemplu, a primit deja înștiințare că începând cu data de 1 octombrie, în loc de 15 sau 16 bani kilowatul la gaz, se va factura cu 22 de bani.
Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, apreciază că din cauza creșterii tarifelor la energie, prețurile la procesare se vor majora cu circa 10 procente.
Însă pe raft și în galantar, românii vor avea parte de o creștere mai mare a prețului produselor, cuantumul acestora nefiind încă previzibil.
De la declanșarea pandemiei procesatorii au menținut prețurile neschimbate chiar dacă au scăzut drastic vânzările, spune Dragoș Frumosu:
Energia electrică, gazele și combustibilul reprezintă 8-11 procente în costurile unui produs alimentar. Crescând atât de mult prețul, poate să fie o influență directă de 5-6 procente, în maximum o lună de zile, de când încep să vină noile facturi. Deprecierea cursului valutar și el va influența și nu în ultimul rând, seceta de anul trecut care încă a păstrat un preț ridicat la cereale și în acest an. Și atunci, prețul furajelor va avea o influență certă asupra creșterii păsării, porcului și vitei. Este motivul pentru care vom avea de 8-12 la sută, la procesare. Însă nu știu ce se va întâmpla la produsul finit, la raft.
Dragoș Frumosu apreciază că scumpirea alimentelor ar putea duce la o scădere a vânzărilor și la pierderi de locuri de muncă.
Valeriu Russu