Brașovul are 18 elevi „ absolvenţi de chirilică”
Publicat de radiomures, 12 iunie 2014, 15:07 / actualizat: 4 martie 2015, 11:39
Peste 100 de elevi s-au încumetat să studieze vechea scriere slavă, însă doar 18 au reuşit să şi descifreze primele taine ale acestei scrieri.
Așa cum există limbi moarte, dintre care unele mai sunt studiate în anumite şcoli, cum ar fi latina, tot aşa există şi scrieri moarte. Printre acestea se numără alfabetul chirilic, pe care l-au studiat mai mulţi elevi de la şcoli din Braşov şi împrejurimi.
Cursul de învăţare a început în luna februarie, peste o sută de elevi înscriindu-se la clasa părintelui profesor Vasile Oltean directorul muzeului Prima Şcoală Românească. Dintre aceştia, 18 au primit premii la finalizarea cursului, pentru că şi-au însuşit aşa cum trebuie această scriere.
Absolvenţii spun că sunt încântaţi că au învăţat ceva ce ştie foarte puţină lume şi că pot citi scrieri vechi de pe biserici sau din documente care au câteva secole.
Elevii au participat la cursul organizat de Prima Şcoală Românească câte o oră pe săptămână, și chiar dacă deocamdată nu citesc foarte cursiv, cunosc toate literele şi pot descifra un text scris cu caractere chirilice.
Vasile Oltean a apreciat efortul elevilor şi i-a încurajat să citească mai multe cărţi scrise în chirilică, mai ales că se găsesc suficiente exemplare la Prima Şcoală Românească. Muzeul deține o carte extrem de rară, Istoria Bisericii Universale din 1842, în şapte volume, pe care elevii au promis că o vor traduce integral. Treaba muzeului rămâne să găsească un sponsor pentru editarea traducerii, spunea directorul muzeului. Premianţii cursului au primit din partea părintelui profesor Vasile Oltean câte o diplomă, un premiu în bani şi şi-au putut alege mai multe cărţi pe care să le citească în vacanţă.
Vali Blajovan