Braşovul se pregătește împotriva Zika
Publicat de radiomures, 14 martie 2016, 10:23
Asta ca urmare a avertizărilor venite de la Institutul Naţional de Sănătate Publică prin care se artă că există pericolul apariţiei şi în România a speciei de ţânţar purtător al virusului Zika.
Municipalitatea brașoveană va demara în curând măsurile de combatere a acestei specii de țânțari, imediat ce Institutul Cantacuzino din București va trimite instrucțiunile privind substanţele şi tratamentele ce trebuie aplicate pentru eliminarea acestor ţânţari, spune reprezentantul Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.
În Brașov există mai multe zone cu umiditate care favorizează înmulțirea acestor insecte: lacul de la Noua, zonele mlăștinoase din Bartolomeu și Stupini dar și subsolurile blocurilor din cartierul Tractorul, care mai mult de jumătate din acestea sunt inundate.
Măsurile prevăd montarea unor staţii de monitorizare, unde insectele capturate vor fi recoltate, și astfel se va putea stabili zonele în care roiurile de țânțarii de orice fel vor fi mai numeroase.
Deocamdată însă, reprezentanţii autorităţilor spun că nu au indicii de insecte purtătoare.
În aproximativ 70-80% din cazuri, aceasta infecţie cu virusul Zika, provocată de mușcătura acestor țânțari, trece neobservată, din cauza asemănării simptomelor cu cele ale unei răceli, caracterizate prin febră şi dureri de cap. În unele cazuri, manifestările pot ajunge până la conjunctivită, ganglioni, erupţii cutanate sau dureri ale muşchilor şi articulaţiilor. Simtomele durează între două şi şapte zile iar complicaţiile periculoase apar atunci când virusul este luat de femeile însărcinate care riscă să aducă pe lume copii cu afecţiuni neurologice sau cu malformaţii. Deocamdată nu există niciun tratament specific şi nici vaccin pentru acest virus, scrie bzb.ro.
Vali Blajovan
Foto: www.antena3.ro