Brașovul își va transforma bibliotecile într-o rețea de huburi digitale
Publicat de Rotar Mirela, 28 aprilie 2023, 14:00 / actualizat: 29 aprilie 2023, 9:53
Consiliul Județean a depus o cerere de finanţare prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 20 milioane de lei.
Se vor renova și dota cu calculatoare şi echipamente tehnice Biblioteca Judeţeană Brașov și bibliotecile din Vama Buzăului, Drăguş şi Victoria, ce vor fi transformate în hub-uri de dezvoltare a competenţelor digitale.
De asemenea, la 26 de biblioteci din judeţul Brașov, rurale și orăşeneşti, se vor schimba și moderniza echipamentele informatice, a explicat vicepreşedintele Consiliului Județean, Szenner Zoltan:
Am vorbit cu cei trei primari de la Vama Buzăului, Victoria și Drăguş, le-am spus că vor trebui să își facă urgent proiectele tehnice – deja avem proiectul tehnic pentru Biblioteca Județeană. În momentul în care vom semna contractul de finanțare, în prima etapă la cele 26 de biblioteci rurale și orășenești se va putea da drumul la achiziție. În paralel, cei trei primari vor trebui să își scoată avizele și autorizațiile de construcție pentru renovare. Când au avansat suficient de mult cu lucrările, încât să putem face achiziția, atunci vom face achizițiile și pentru cele trei primării, adică echipamente, tehnică de calcul, hub digital și maker- space. Iar la final, facem achizițiile și pentru Biblioteca Județeană.
Finanțarea prin PNRR pentru un județ impune includerea a minimum 30 de biblioteci publice funcționale care, pe lângă dotarea cu echipamente, implică o perfecționare profesională foarte serioasă a bibliotecarilor.
Aceștia vor ieși în comunitate și vor instrui oamenii asupra utilizării tehnicii de calcul, a instrumentelor financiare și de comunicare online, a arătat directorul Bibliotecii județene Brașov, Ruxandra Nazare:
Bibliotecarul devine specialistul care poate să recomande informații de calitate, este treaba noastră să educăm publicul, să îl formăm în a reuși să navigheze și să aleagă surse de încredere de pe internet. A folosi un card bancar, a-și proteja conturile de corespondență electronică, să înțeleagă ce înseamnă securitate cibernetică, să folosească portaluri de informații publice cum e ”ghișeul.ro” sau ”butonulroșu.ro” sau alt asemenea portal în care își crează o identitate digitală fiscală sau deschide un cont în care își poate plăti online taxele.
Directorul Bibliotecii Județene Brașov a explicat că această alfabetizare digitală vizează peste 2.500 de persoane din comunităţi defavorizate sau marginalizate din judeţ.
Autor: Valeriu Russu