Brașovul deschide două centre de asistență medicală ambulatorie pentru gripe
Publicat de Stan Lucian, 3 februarie 2025, 15:00
În contextul instituirii stării de alertă epidemiologică pentru limitarea infecțiilor respiratorii, Direcția de Sănătate Publică Brașov a organizat două centre de asistență medicală ambulatorie pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii.
Acestea se găsesc la Dispensarul TBC din municipiu și la Ambulatoriul pediatric din Săcele, și nu este nevoie de trimitere medicală.
La centre pot merge toți bolnavii cu afecțiuni respiratorii care nu se pot prezenta în timp util la medicii de familie, precizează pentru Radio Târgu Mureș purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică, Diana Pop-Goșman:
”Având în vedere instituirea de alertă epidemiologică pentru limitarea infecțiilor respiratorii, s-a impus necesitatea organizării centrelor de asistență medicală ambulatorie pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii în vederea investigării, diagnosticării și instituirii măsurilor terapeutice. Au fost organizate centre de asistență medicală ambulatorie în cadrul dispensarul TBC, str. Sitei nr. 17, Municipiul Brașov și în cadrul ambulatoriul de pediatrie al Spitalului Municipal Săcele. Pacienții cu simptomatologie respiratorie se pot adresa în continuare medicilor de familie, centrelor de permanență, precum și unităților spitalicești arondate.”
La Brașov, programul consultațiilor este de luni până vineri, între 08.30 și 17.30, iar în Săcele: luni, miercuri, joi și vineri, între 08.00-15.00, iar marți, între 12.00 și 19.00.
De câteva săptămâni, infecțiile gripale sunt într-o creștere accelerată la nivel național, inclusiv în județul Brașov, unde s-au înregistrat 600 de cazuri în ultima săptămână de raportare.
La nivel național au fost circa 11.000 de cazuri de gripă și 134.000 de viroze respiratorii, motiv pentru care Ministerul Sănătății a introdus, la fel ca în sezonul precedent, starea de alertă epidemiologică.
Specialiștii recomandă populației pentru prevenție, spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun, respectarea igienei tusei și strănutului, aerisirea zilnică a încăperilor, evitarea locurilor aglomerate și evitarea intrării în colectivitate a persoanelor care au simptome.
Autor: Cristina Bulbescu