Brașovul are primul centru privat de transplant renal din Europa de Est

Publicat de radiomures, 4 iunie 2016, 13:00
Centrul de Transplant Renal ”Profesor Gill Mentha” din cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov a primit de curând acreditarea Agenției Naționale pentru Transplant, devenind astfel primul spital privat din România, dar și din Europa de Est care poate face astfel de intervenții.
Operațiile vor fi efectuate de o echipă interdisciplinară de medici din cadrul Spitalului, dar și de la Institutul Inimii din Tîrgu-Mureș.
Spitalul colaborează, de asemenea, cu Spitalul Universitar din Geneva, iar primele intervenții vor fi efectuate sub supravegherea acestora.
Coordonatorul Centrului de Transplant din cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov, dr. Andreea Moldovan:
Această acreditare pentru efectuarea activității de prelevare și transplant de rinichi de la donatori în spitalul nostru este încununarea unei munci asidue care a durat 4 ani de zile. Este o bucurie pentru avem oameni pregătiți care au făcut și pot să facă acest transplant renal, avem dotările necesare pentru îngrijirea pre și post operatorie a pacienților și mai ales avem dorința de a face ceva în plus și de a ajuta pacienții care ni se adresează.”
Primul pacient va fi un tânăr care va primi un rinichi de la sora lui, după efectuarea testelor pentru stabilirea compatibilității.
Costul unui transplant renal este de circa 25.000 de euro, iar prima intervenție este suportată în totalitate de către spital, pentru următoarele urmând să fie atrase sume de la sponsori sau de la stat.
Revine coordonatorul Centrului de Transplant din cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov, dr. Andreea Moldovan:
Primul caz pe care îl vom face ni-l vom asuma noi ca și spital în tot ceea ce înseamnă cheltuielile materiale. Pentru următoarele 2-3 cazuri apelăm la ajutorul concitadinilor și al celor care doresc să ajute pacienții aflați în nevoi pentru a suporta costurile acestor intervenții, urmând ca după aceea, după ce vom avea această vechime sau activitate în domeniul transplantului, să putem accesa fondurile care sunt disponibile pe Programul Național de Transplant.”
Costul anual pentru tratamentul de dializă al unui pacient cu afecțiuni renale depășește, în momentul de față, în România, costurile unui transplant.
În prezent, în țara noastră se fac în medie 300 de transplanturi de rinichi pe an, la București și la Cluj-Napoca. Ar fi însă nevoie de 3.000 de astfel de intervenții.
Cristina Bulbescu