Brașov: A treia etapă de recenzare a populației merge foarte greu

Publicat de APETRI MARGARETA, 21 iunie 2022, 13:33
Este semnalul de alarmă tras de reprezentanții Direcției Județene de Statistică Brașov privind lipsa de colaborare a populației la recensământ. Oamenii sunt reticenți să deschisă ușa recenzorilor, fie pentru că nu vor să participe la recensământ, fie pentru că nu au încredere. Situația este similară la nivel de regiune, dar și la nivel național.
La Brașov se încearcă prin diverse metode complementare colectarea datelor, precum recensământul telefonic sau înființarea unor puncte fixe de recensământ.
Cele mai mari probleme sunt la nivelul orașelor deoarece în localitățile mici recenzorii sunt cunoscuți de populație, a precizat pentru Radio Târgu Mureș, directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Brașov, Mihaela Pâtea:
Merge greu pentru că, normal, în prima etapă s-au autorecenzat cei dornici să se recenzeze. Acum este dificil iar populația este destul de reticentă, cei care au mai rămas, și încercăm să găsim tot felul de soluții pentru a-i face pe cetățeni să înțeleagă că este o obligație și o datorie. Datele de la Recensământ sunt absolut necesare pentru dezvoltarea unei țări.
În cele mai multe cazuri, recenzorii merg de două, trei ori la aceeași locuință și își lasă numărul de telefon pentru a fi contactați. Oamenii sunt rugați să verifice validitatea recenzorilor la direcțiile de Statistică, dacă nu au încredere, mai spun autoritățile.
O altă problemă a recensământului este și numărul mare de autorecenzări greșite, din a doua etapă a Recensământului populației și a locuințelor.
La nivel național, au fost circa două milioane de chestionare nevalidate, din cele 11 milioane de documente completate.
Brașovul este printre primele județe din țară în ceea ce privește numărul de chestionare completate prin autorecenzare.
Totuși, 15% dintre acestea au fost eronate, mai spune directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Brașov, Mihaela Pâtea:
Riscurile sunt la nivel european să ieșim cu o populație mai mică decât cea reală iar fondurile care se întorc spre noi să fie proporționale.. Oamenii trebuie să înțeleagă că dânșii trebuie să se recenzeze acolo unde locuiesc. Bineînțeles că au fost oameni care au fost convinși că ei s-au autorecenzat cum trebuie dar dacă chestionarul nu a fost completat cum trebuie, el nu a fost validat. Noi, de exemplu, în județul Brașov, inițial am avut 75% persoane autorecenzate dar dintre aceștia doar 60% s-au autorecenzat corect.
Participarea la recensământ este obligatorie, iar refuzul de a oferi informațiile solicitate se poate sancționa și cu amendă de până la 3.000 de lei.
Etapa în care recenzorii merg din casă în casă a început în 5 iunie și se va încheia la 17 iulie.
Cristina Bulbescu