Brânză cea mai scumpă din lume se face din lapte de măgăriță

Publicat de MIRELA ROTAR, 15 septembrie 2020, 14:03 / actualizat: 10 octombrie 2020, 16:05
În rezervația naturală specială Zasavica de lângă Sremska Mitrovica, este produsă cea mai scumpă brânză din Serbia, din lapte de măgăriţă. Prețul pe kilogram este incredibil de mare, respectiv de 1.000 de euro.
Brânza este apreciată pentru sarea naturală şi aroma intensă pe care le deţine. Motivul pentru care este atât de scumpă este dat de faptul că ea se fabrică numai la această ferma, unde sunt crescute măgăriţele care dau laptele. Acestea sunt mulse manual, de trei ori pe zi; de la 15 măgăriţe se strâng aproape patru litri de lapte. Pentru o jumătate de kilogram de brânză este nevoie de aproximativ 13 litri de lapte. Măgăriţele din rezervaţia Zavasica pot produce o cantitate de lapte suficientă doar pentru aproximativ 100 de kilograme de brânză pe an, ceea ce o face extrem de rară şi foarte scumpă.
“Laptele de măgăriţă este plin de nutrienţi şi ajută la creşterea imunităţii copiilor mici. Cum aveam destule măgăriţe şi o cantitate de lapte rămânea mereu nevândută, ne-am gândit să producem brânză din el”, a explicat, pentru BBC, managerul fermei din Zasavica, Jovan Vukadinovic.
Însă laptele de măgăriţă are un renume mult mai vechi: faima lui se trage din vreme reginei Cleopatra, despre care se spunea că folosea acest lapte pentru băi care să îi menţină pielea tânără şi frumoasă. Chiar şi în timpurile moderne, acest lapte este folosit în diverse tratamente de înfrumuseţare sau produse cosmetice.
Dana Boieriu