Braşovul vizează organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret 2020
Publicat de radiomures, 12 decembrie 2014, 19:43
Oraşul de sub Tâmpa vizează organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret 2020, iar comisia de evaluare a CIO va veni în România în 2015, a anunţat site-ul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR).
Comisia de evaluare a Comitetului Internaţional Olimpic, condusă de doamna Yang Yang (China), a elaborat şi prezentat Comitetului Executiv al CIO, reunit la Monaco, un raport privind oferta Braşovului şi a oraşului elveţian Lausanne privind organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret, ediţia de iarna 2020.
În intervenţia pe care a avut-o în cadrul Comitetului Executiv CIO, în urma prezentării raportului, preşedintele Comitetelor Olimpice Europene, Patrick Hickey, a pledat în favoarea Romaniei printr-un scurt rezumat al experienţei extraordinare pe care a avut-o la Festivalul Olimpic al Tineretului european (FOTE) Braşov 2013.
Comisia de evaluare CIO va trimite, în cursul lunii februarie 2015, experţi care vor vizita cele două oraşe candidate şi vor încerca să clarifice cât mai multe din aspectele neclare ale ofertelor, înaintea teleconferinţelor cu Comisia de Evaluare CIO, programate în principiu pentru 11 şi 12 martie, în cadrul cărora cele două comitete de organizare îşi vor prezenta proiectele şi vor răspunde la întrebările membrilor.
‘Braşovul are nevoie de o prezentare mult mai exactă şi de o promovare intensă în lumea olimpică, pentru a reuşi să convingă în tentativa sa de a obţine organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret 2020’, a declarat preşedintele COSR, Alin Petrache.
Alin Petrache, alături de alţi preşedinţi ai comitetelor olimpice naţionale, a participat la cea de-a 127-a Sesiune CIO, la Monaco, această invitaţie fiind adresată preşedinţilor comitetelor olimpice naţionale după o perioadă lungă în care aceştia nu participau la reuniunile CIO de acest gen. A fost o sesiune extraordinară, convocată cu scopul principal de a analiza în plen şi a valida cele 40 (20+20) de recomandări care compun Agenda Olimpică 2020, menite să reformeze funcţionarea, imaginea şi credibilitatea mişcării olimpice internaţionale.
Dintre aceste 40 de recomandări, care au fost validate cu unanimitate de voturi, cea care aduce cea mai concretă schimbare, împreună cu un impact financiar direct asupra federaţiilor sportive internaţionale şi comitetelor olimpice naţionale, este decizia de a înfiinţa canalul olimpic de televiziune, care, deşi va funcţiona non-stop, nu va transmite în direct Jocurile Olimpice, pentru a proteja investiţiile enorme făcute de reţelele internaţionale de televiziune partenere cu CIO, care sunt totodată şi principalele sale surse de venit.
Printre alte recomandări importante au figurat cele privitoare la facilitarea procedurii de candidatură a oraşelor interesate să organizeze Jocuri Olimpice şi la necesitatea unei mai mari flexibilităţi a componentei programului sportiv.
Agerpres