Botezul Domnului, o sărbătoare plină de semnificații populare
Publicat de Stan Lucian, 6 ianuarie 2025, 11:33
Mântuitorul Iisus a dorit să fie botezat de Ioan la râul Iordanului în Galileea, moment în care Duhul Sfânt a coborât din cer sub forma unui porumbel și a stat deasupra capului Mântuitorului.
În tradiția populară românească, Boboteaza este o sărbătoare dedicată purificării naturii, și mai ales, a apelor de forțele răului.
Acum se mai aud ultimele colinde, se prevestește cum va fi vremea în noul an sau cum va fi recolta.
Mai sunt și alte obiceiuri de Bobotează, precum cele legate de sfințirea caselor, iar de Sf. Ioan Botezătorul are loc Balul Ionilor, spune șefa secției de etnografie a Muzeului Județean Mureș, Laura Pop:
”În primul rând, în Ajun de Bobotează, ca peste tot, preotul merge pe la casele oamenilor să le boteze casele cu apă sfințită. În ziua de Bobotează Slujba sărbătorii se desfășoară, în unele locuri, pe lângă o apă curgătoare. Când se merge în Ajun de Bobotează la sfințit, de exemplu la Ungheni, preotul era însoțit de copii care anunțau venirea a cestuia strigând chiraleisa. Cea mai cunoscută practică legată de Bobotează este cea a punerii busuiocului sub pernă pentru a-și visa ursitul.”
Botezul Domnului, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă.
Autor: Cristina Bulbescu