BOOKBOX/ Aparatul de fotografiat
Publicat de radiomures, 7 aprilie 2017, 10:46
O carte redescoperită…„Aparatul de fotografiat” de Günter Grass, apărută la editura Polirom în 2007.
Günter Grass – laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1999.
„Aparatul de fotografiat”, un alt tip de experiment autobiografic decât cel din romanul „Deconjind ceapa”, apărut în 2006, sau „Din jurnalul unui melc”, 1972.
Într-un amplu tablou de familie, Günter Grass își face autoportretul în postura de tată a 8 copii, care au patru mame diferite, iar potretul său, al tatălui, e construit din opt partituri, care, desigur, se vor topi într-o mare și amplă frescă de familie foarte bine presărată simbolistic cu imaginile neobișnuite, atotcuprinzătoare si atotvăzătoare ale aparatului de fotografiat al Mariei care aduce în scenă alte povești, aceleași povesti sau amintiri care nu neapărat se contrazic, dar se suprapun, reînvie împreună cu dorințe, frustrări sau lucruri pe care nici nu le-a sesizat nimeni.
Vocea lui Günter Grass ne este cunoscută, în special, pentru „Toba de tinichea”.
Se știe că a fost un foarte important poet, prozator, dramaturg, dar și grafician și sculptor născut la Danzig, actualmente Gdańsk, în 1927 la 16 octombrie, laureat în 1999 cu Premiul Nobel pentru Literatură.
Multe dintre romanele sale au fost traduse în românește, iar această carte, „Aparatul de fotografiat”, a fost privită, cumva, de critica de specialitate drept un experiment foarte îndrazneț și, după unii, cea mai bună scriere a lui Günter Grass.
Diana Gherendi/ Evelina Racoțean