Bolnavii oncologici se plâng că nu primesc medicamentele esențiale
O serie de medicamente oncologice lipsesc de mult timp din farmaciile spitalelor din România, iar autoritățile nu găsesc de o bună perioadă de timp fonduri pentru Programul Național de Oncologie, susține președintele Federației Asociațiilor Pacienților Cronici din România, brașoveanul Cezar Irimia.
Publicat de APETRI MARGARETA, 24 octombrie 2024, 12:10
Este cazul unor tratamente eficiente și foarte ieftine care s-au retras în ultimul timp de pe piață, precizează Irimia:
„Am fost, personal, în audiență la Ministerul de Finanțe ca să deblocăm niște bani din rezerva Casei Naționale pentru a ne putea termina tratamentul. Medicamente banale nu se găsesc care costă 3-5 lei… Schemele de tratament conțin alternative mai scumpe iar asta pentru că Guvernul nu este în stare să asigure continuitatea tratamentelor pacienților. Medicii au sesizat că lipsește dar medicamentul lipsește de pe piață… Mai lipsesc și medicamente pentru tratarea cancerului bronhopulmonar…”
Mii de medicamente ieftine au dispărut în ultimii ani de pe piața românească, acestea fiind înlocuite cu altele mult mai scumpe.
Cezar Irimia crede că pentru acest lucru este de vină politica Guvernului, care preferă politica prețului celui mai mic, ca apoi să cumpere înlocuitori, mai scumpi decât în restul Europei:
„Cel mai probabil, cauza e tot politica Guvernului de a avea cel mai mic preț la medicamente, pentru care au dispărut, de vreo trei ani, peste 3.000 de medicamente de pe piața românească. E vorba de medicamente uzuale care, culmea, au fost înlocuite cu medicamente mai scumpe. În loc să lase prețul la media europeană și să negocieze cu producătorii, au decis, într-un an electoral, că e mai bine pentru cetățenii României să avem cele mai ieftine medicamente din UE și care, de fapt, s-au retras de pe piața românească…”
Mai mulți medici au atras atenția, în ultimele luni, asupra crizei acute de medicamente esențiale pentru tratamentul cancerului în România și cer autorităților soluții pe termen lung.
Și Institutul Oncologic din București a anunțat că nu mai are medicamente pentru bolnavii de cancer pulmonar, astfel că 14 citostatice lipsesc din spital.
Pacienții cu cancer din România sunt nevoiți în multe cazuri să-și procure din propriul buzunar tratamentele, asta deși din anul 2022 este promulgată legea privind Planul Național de Cancer. De atunci, însă, nu au fost formulate normele de aplicare pentru a putea fi implementat.
Autor: Cristina Bulbescu