Bolnavii de diabet, afectați de pandemia de COVID-19
Publicat de MIRELA ROTAR, 15 noiembrie 2021, 11:35
Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, marcată în 14 noiembrie, Forumul Român de Diabet a atras atenția asupra prevalenței crescute a afecțiunii în țara noastră, precum și a numărului de persoane care nu știu că suferă de această boală.
În pandemie, bolnavii de diabet au fost printre cele mai expuse categorii la dezvoltarea de complicaţii în urma infectării cu coronavirus.
Totodată, ei au evitat să meargă la medic și la analize, iar alimentarea cu medicamente și dispozitive medicale a fost dificilă.
Președintele Asociației Copiilor şi Tinerilor Diabetici – ASCOTID Mureș, Rodica Molnar:
Anul trecut a fost un an foarte dificil, pentru că accesul lor la medic, la investigații, l analize, a fost chiar dificil. Spun că uneori nici nu s-a putut realiza, s-au rezumat la consultațiile online, tocmai de teama de a se infecta, pentru că ei sunt mult mai vulnerabili. Să nu uităm că, fiind o boală cronică și cu multiple probleme, acești pacienți sunt mai predispuși a se îmbolnăvi. Foarte mulți au spus că au fost foarte dezechilibrați, nu și-au luat tratamentele. Diabetul de tip 2 a fost vitregit pentru că nu au găsit tratamente medicamentoase, pe piața românească au lipsit medicamentele. Anul acest s-a echilibrat această problemă.
În această perioadă a crescut îngrijorător numărul de bolnavi, inclusiv din cauza COVID, care a afectat imunitatea organismului.
Rodica Molnar:
Tipul 1, în special, a crescut îngrijorător, vorbim de categoria copiilor, vorbim de diabetul juvenil, caracteristic vârstei copilăriei și adolescenței, nu cunoaștem cauza, am citit că a reușit COVID-ul să atace sistemul imunitar și, din acest motiv, a crescut numărul de pacienți.
Aproape 1 milion de persoane nu sunt diagnosticate, o parte semnificativă dintre aceștia ajungând la medic în stadii avansate ale bolii, cu complicații deja instalate.
Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la descoperirea insulinei, care a salvat milioane de vieţi.
Raluca Creț