Bolnavii de cancer și boli rare primesc acces direct la tratamente
Publicat de radiomures, 23 ianuarie 2017, 12:31
Una din primele măsuri luate de Executiv, în acest an, a fost să desființeze comisiile de experți care funcționează pe lângă casele de asigurări de sănătate și care puneau pe drumuri bolnavii grav.
Este vorba de acele dosare pe care bolnavii de cancer, hemofilie, boli cardiovasculare, hepatite, parkinson, epilepsie, diabet și altele erau nevoiți să le întocmească și să aștepte luni de zile verdictul experților pentru a putea primi tratament. În plus, nu întotdeauna comisia aproba tratamentul și în multe cazuri dosarele trebuiau să ajungă la Casa Națională pentru aprobare.
O recentă Hotărâre de Guvern vine să elimine toate aceste neajunsuri și oferă bolnavilor acces direct la tratamente și medicamente.
Peste 100 de denumiri de medicamente foarte scumpe se află pe rol, spune președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mureș, Rodica Biro:
E o Hotărâre de Guvern care face dreptate, până la urma, în ceea ce privește tratamentul pacienților. Pe scurt, desființează comisiile de specialitate care puteau hotărî dacă un pacient poate beneficia de un tratament sau altul. În primul rând, se referă la un număr extrem de mare de medicamente, 106 denumiri comerciale internaționale de medicamente. Comisiile erau organizate pe două nivele, la nivelul Caselor județene de asigurări de sănătate și la nivelul Casei Naționale.”
Hotărârea de Guvern va intra în vigoare de la 1 martie, moment în care pacienții vor primit tratament direct de la medicul specialist.
Desființarea comisiilor înseamnă un beneficiu uriaș și pentru casele de asigurări, spune președintele CJAS Mureș, Rodica Biro:
Afecțiunile sunt în primul rând importante pentru că acești pacienți oricum suferă foarte mult și pentru a ajunge la tratament necesitau niște eforturi suplimentare. De acum, pacientul se va adresa direct medicului de specialitate. Comisiile erau constituite din reprezentanți ai Casei și ai Direcției de Sănătate Publică și se vor desființat dar activitatea în sine se va ușura foarte tare.”
Oficialii din Sănătate spun că în următoarea lună comisiile vor soluționa toate dosarele care se găsesc pe ordinea de zi, în așa fel ca, din 1 martie, să se poată intra pe prescripție directă.
În prezent, la nivelul CNAS comisiile de experți aprobă un număr de 70 de DCI-uri unice iar cele de la nivel local aprobă 36 de tipuri de tratamente.
Cristina Bulbescu