Bolnavii cu COVID beneficiază, în continuare, de concediu medical decontat 100%
Publicat de Rotar Mirela, 25 septembrie 2023, 12:30 / actualizat: 8 octombrie 2023, 20:17
În schimb, cei care au viroze respiratorii și gripă beneficiază doar de 75% din salariu pe perioada concediului medical. Cu toate acestea, mulți pacienți refuză să se testeze și se prezintă la cabinetul medicului de familie fără programare și fără mască, se plâng medicii.
Pe de altă parte, există posibilitatea teleconsultației pentru pacienții care decid să se autoizoleze la domiciliu.
Simptomele de viroză și de COVID-19 sunt similare. Însă, primul pas pe care trebuie să-l facă fiecare pacient dacă se îmbolnăvește, este să apeleze medicul de familie, spune reprezentanta organizației patronale a medicilor din județul Mureș, dr. Iulia Băilă:
Dacă pacientul se testează la un laborator, de regulă ne anunță telefonic și nu mai vine până la medicul de familie. În cazul acesta, el primește o decizie de izolare (recomandare -n.r.) care este de 5 zile pentru pacientul vaccinat complet și de 7 zile pentru pacientul nevaccinat. Problema este că pacienții refuză testarea, în continuare. Dacă testul este pozitiv, ei beneficiază de un concediu medical plătit integral, 100%. Simptomele sunt identice, deci este imposibil de identificat fără o testare.
În 23 august 2023, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat hotărârea de încetare a stării de risc epidemiologic și biologic generată de pandemia de Covid-19.
Prin urmare, în spitale nu mai funcționează centrele de evaluare. Dar, deocamdată, noua formă de COVID nu creează probleme medicale deosebite și nici internări. Totuși, fie că au COVID sau nu, se testează sau nu, pacienții au dreptul să fie consultați și să beneficieze de tratament, precizează directorul Spitalului Județean Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan:
Trebuie să subliniem un lucru: pacientul este asigurat și el se adresează în primul rând medicului de familie. În spital, vom putea interna, într-adevăr, cazurile medii spre grav și cazurile grave. Această formă de Covid care circulă la ora actuală, din fericire, cele mai multe cazuri sunt forme ușoare. Pandemia a fost încheiată iar acum sunt acele forme de gripă sau viroze … Așa se acționează peste tot în lume, așa vom acționa și noi.
La internarea în spitale, nu se mai testează pacienții ci doar dacă au simptomatologie specifică de COVID.
Ministerul Sănătății recomandă, în continuare, persoanelor care au semne și simptome asemănătoare infecției cu SARS-CoV-2 să se testeze, să se autoizoleze, să poarte mască și să solicite evaluarea stării de sănătate, mai ales dacă starea de sănătate se înrăutățește.
Autor: Cristina Bulbescu