Bolnavi cu ciroză avansată și hepatită cronică, vindecați la Tîrgu-Mureș

Publicat de radiomures, 10 iunie 2016, 13:04
Grație unui program național de sănătate, care a debutat în noiembrie anul trecut, mai mulți pacienți aflați în stadii avansate ale unor boli hepatice grave s-au vindecat.
Este vorba de o terapie revoluționară fără interferon care este destinată pacienților cu hepatită cronică virală C și ciroză hepatică C cu stadiul IV de fibroză sau care au fost supuși transplantului.
Tratamentul este extrem de scump, 60.000 de euro fiind costurile pentru cura de 3 luni a fiecărui pacient.
Rata de vindecarea se apropie, însă, de 100%, spune medicul curant dr. Carmen Nicolau:
Noi așa spunem că este inhibarea replicării virale susținută, adică aproape vindecare sau vindecare în proporție de 97-98%. Aceste medicamente care vindecă sunt terapii foarte eficiente dar costurile sunt într-adevăr impresionante și atunci se tratează în primul rând pacienții într-o stare mai avansată de boală și ulterior pacienții care au virusul. Ultimele rezultate care ne permit să declarăm pacienții vindecați au venit zilele trecute.”
Municipiul Tîrgu-Mureș a fost desemnat Centru Regional pentru tratamentul pacienților fără interferon, astfel că în ultimele luni s-au depus 70 de dosare ale bolnavilor din toată țara.
Tratamentul a fost extrem de strict și a cerut un efort deosebit din partea medicului curant și a pacientului.
Rezultatele centralizate de la toți medicii curanți din Tîrgu-Mureș vor fi cunoscute săptămâna viitoare, spune președintele CJAS Mureș, Rodica Biro:
Pacienții nu sunt numai din județul Mureș, sunt din toată țara. Avem din județe din Moldova, din Transilvania, din sudul țării. Munca extraordinară a fost, într-adevăr, a medicului curant care a depus un efort deosebit pe perioada tratamentului. A avut o legătură foarte apropiată cu pacientul. De asemenea, pacientul trebuia să respecte o conduită deosebită față de cazul altor boli cronice. Era nevoie de un regim extrem de controlat al vieții.”
Pacienții care au fost acceptați la tratamentul fără interferon erau în stadii avansate ale bolii, anul acesta urmând să fie tratați cei care sunt în stadii mai puțin grave.
Pe viitor, se dorește includerea în tratament a tuturor cazurilor de boli hepatice grave, depistate.
Cristina Bulbescu