Bolile respiratorii, încă la cote ridicate în Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 5 aprilie 2023, 12:00 / actualizat: 6 aprilie 2023, 15:45
Potrivit raportărilor pentru ultima săptămână din luna martie, medicii de familie din județul Mureș au diagnosticat aproape 5.000 de cazuri de viroze respiratorii, pneumonii și gripe.
Aproape 700 de cazuri de gripă s-au înregistrat de la începutul anului.
Cazurile sunt în ușoară scădere față de săptămânile anterioare și cu aproape 30% mai puține față de aceeași săptămână a anului trecut.
Acest lucru se explică prin faptul că anul trecut sezonul gripal a început cu o lună mai târziu ca de obicei, explică pentru Radio Tg.Mureș șeful Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Iuliu Moldovan:
Numărul de boli respiratorii la nivelul județului Mureș urmează o tendință descrescătoare, atât în ceea ce privește virozele, pneumoniile dar și cazurile de gripă. Doar 12 cazuri au mai fost depistate iar internate sunt 10, comparativ cu aceeași săptămână de raportare a anului trecut când au fost 77 de cazuri de gripă într-o săptămână. Anul trecut a apărut mai târziu sezonul gripal, undeva prin ianuarie..
În schimb, sunt în creștere cazurile diagnosticate de COVID.La această dată sunt active circa 370 de cazuri, iar câteva zeci de mureșeni se află internați în spital.
Medicii au mai raportat și cazuri de scarlatină la școlari în această perioadă, mai spune șeful DSP Mureș, Iuliu Moldovan:
Există și cazuri de covid și avem o medie zilnică de 30-35 de cazuri depistate. Sunt circa 50 de pacienți internați în spitale iar doi pacienți sunt la terapie intensivă, asta în ceea ce privește covid. Pe primul trimestru avem raportate și 20 de cazuri de scarlatină. În general, acestea sunt la școlari.
Medicii infecționiști din întreaga țară sesizează faptul că au revenit în forță cazurile de scarlatină în colectivități în acest sezon, după renunțarea la măsurile pandemice. Totuși, numărul de îmbolnăviri nu este ieșit din comun comparativ cu anii anteriori apariției Covid, dar se constată o creștere față de ultimii trei ani.
Medicii recomandă părinților să intervină cu tratament preventiv atunci când copiii lor au intrat în contact cu un caz confirmat și să se prezinte la medic la primele semne de boală.
Cristina Bulbescu