Bolile pulmonare, în prim plan în luna noiembrie
Publicat de Corina Muntean, 17 noiembrie 2021, 14:05
Luna noiembrie este denumită luna Sănătății Plămânilor, întrucât sunt trei zile care atrag atenția supra acestui aspect: Ziua Pneumoniei, a BPOC și Ziua Națională fără Fumat.
Astăzi, în întreaga lume, este marcată Ziua Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC), o afecțiune care provoacă milioane de decese anual.
Aceasta se caracterizează prin senzația cronică de oboseală, tuse persistentă și senzația de constricție toracică.
Cu toate acestea, boala este mult sub-diagnosticată în România iar pandemia a accentuat și mai mult acest aspect, spun specialiștii în pneumologie.
Aceștia trag un semnal de alarmă vizavi de bolile de plămâni, care cauzează printre cele mai multe decese la nivel mondial și național, cu atât mai mult cu cât și boala Covid 19 se localizează la nivelul plămânului ca o pneumonie virală.
Șefa Clinicii de Pneumologie din Târgu-Mureș, prof.dr. Corina Mărginean:
Putem afirma că această boală este a treia cauză de mortalitate la nivel global, ea fiind responsabilă de peste trei milioane de decese anual și de peste 40% din adresabilitatea către serviciile de pneumologie. Există și la nivel global și la nivelul României o situație paradoxală. 50%dintre cazurile de BPOC rămân nediagnosticate. Majoritatea cazurilor sunt depistate în stadii tardive când opțiunile terapeutice sunt destul de limitate. Aceasta este o caracteristică și dinainte de pandemie care s-a accentuat în decursul pandemiei. Categoric că pandemia a implementat în mințile oamenilor teama (de a se prezenta la medic).
La această dată, Clinica de Pneumologie din Târgu-Mureș tratează pacienți cu Covid, însă are deschise serviciile în regim de internare de zi și pentru pacienți cu alte afecțiuni.
Pentru creșterea gradului de conștientizare și prezentarea noilor cunoștințe și strategii terapeutice pentru BPOC, dar și pentru alte boli de plămâni, Societatea Română de Pneumologie desfășoară astăzi o conferință online la care participă specialiștii din domeniu.
Aceștia vor să atragă atenția că BPOC-ul poate fi prevenit, cel mai frecvent factor declanșator fiind fumatul.
De asemenea, boala poate fi cauzată și de expunerea îndelungată la pulberi industriali, noxe chimice, fum și unii factori genetici.
Cristina Bulbescu