Bolile de plămâni au crescut semnificativ în Mureș

Publicat de radiomures, 16 noiembrie 2016, 12:28 / actualizat: 16 noiembrie 2016, 17:23
Astăzi este Ziua Mondială a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice, o afecțiune pulmonară cronică în creștere la nivel mondial.
După Ungaria și Irlanda, România ocupă locul 3 în Europa la numărul deceselor înregistrate prin BPOC, adică 60 de decese la 100.000 de locuitori.
Județul Mureș nu face excepție, aici fiind înregistrați în ultimii ani tot mai mulți pacienți cu această afecțiune. Oamenii vin însă la medic abia atunci când boala este în stadiu avansat.
În primele 9 luni ale acestui an, la Clinica de Pneumoftiziologie din Tîrgu-Mureș au fost 2.280 de internări, predominant persoane cu BPOC, spune șefa unității sanitare, dr. Corina Mărginean:
Și la nivelul județului Mureș numărul de Bronhopneumopatii Obstructive Cronice a crescut foarte mult în ultimii ani. Depistarea bolii făcându-se într-un stadiu destul de avansat, pacienții au o durată scăzută de viață, practic supraviețuirea la 5 ani de la stabilirea diagnosticului unui BPOC într-un stadiu avansat de boală este foarte redusă. Din păcate, acești pacienți ajung la spital în stare gravă și necesită internarea într-o secție de terapie intensivă. 11 % dintre ei decedează în acele secții.”
Mureșenii care suferă din cauza bolilor pulmonare spun că, pe lângă fumat, care ar fi principala cauză a bolilor de plămâni, mai suntem afectați de poluarea din orașe și de condițiile grele de muncă:
Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică a devenit o problemă de sănătate publică în România, însă nu există un program național de prevenție în acest sens.
În județul Mureș au fost organizate în trecut campanii de testare gratuită pentru depistarea bolilor pulmonare, dar numai din fondurile spitalului și ale Clinicii de Pneumologie.
Cristina Bulbescu