Bogaţii lumii sunt din ce în ce mai interesaţi de aur

Publicat de Corina Muntean, 24 iunie 2020, 11:06
Bogaţii lumii sunt din ce în ce mai interesaţi de aur, în contextul exploziei stimulentelor monetare. Numai în mai SUA a achiziționat din Elveția peste 126 de tone de aur, de 15 ori mai mult decât a făcut-o pe întreg parcursul anului trecut. Asta spune mult despre stabilitatea monetară globală și în ce trebuie să investim în perioada următoare pentru a ne proteja de incertitudini.
Consilierii financiari ai celor înstăriţi oameni din lume îi sfătuiesc pe aceştia să acumuleze aur. Nouă bănci private care împreună gestionează active în valoare de aproximativ 6.000 de miliarde de dolari pentru bogaţii lumii, au informat că şi-au sfătuit clienţii să crească ponderea alocată aurului în portofoliile lor. De asemenea, toate cele nouă bănci se aşteaptă ca preţul aurului să fie mai mare la finalul anului decât este în prezent. Finanțiștii au îndoieli cu privire la revenirile înregistrate în ultima perioadă pe pieţele bursiere, precum şi cu privire la impactul pe termen lung al măsurilor de stimulare lansate de băncile centrale din întreaga lume.
Înainte de pandemia de COVID-19, majoritatea băncilor private recomandau clienţilor lor să păstreze doar o mică parte din avuţia lor sub formă de aur. În prezent, unii din aceşti consilieri direcţionează până la 10% din portofoliile clienţilor lor spre metalul galben, pe măsură ce stimulente introduse de băncile centrale au redus semnificativ randamentele la obligaţiunile guvernamentale. În aceste condiţii, să deţii aur este mai sigur, chiar dacă deţinerea de aur nu aduce venit. Dar, în condiţiile în care preţul aurului a crescut deja cu 14% de la începutul anului, până la 1.730 de dolari uncia, mulţi bancheri privaţi mizează pe faptul că aurul va continua să se aprecieze. Grupul elveţian UBS estimează că uncia de aur ar putea ajunge la 1.800 de dolari la finele anului, în cel mai bun scenariu, stimulat de dobânzile reduse şi interesul investitorilor pentru aur în ideea de a-şi proteja portofoliile. Metalul prețios ar putea urca chiar şi la o valoare de 2.000 de dolari uncia, în cazul unui al doilea val de infecţii cu coronavirus.
Creşterea interesului pentru aur ar putea fi însă o profeţie care se autosusține. Și asta pentru că influența venită dinspre pieţele de obligaţiuni şi acţiuni, care au o valoare combinată estimată la 200.000 de miliarde de dolari, are un impact mult mai mare asupra pieţei aurului, aflat la o valoare mult mai mică, de 5.000 de miliarde de dolari. Până înainte de pandemie, majoritatea oamenilor erau interesaţi de energii regenerabile şi petrol, iar aurul era deseori considerat un fel de relicvă. Actuala mișcare a bogaților lumii, de achiziție a unor mari cantități de metal galben, ar putea să le schimbe acum interesul.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.