Boala Parkinson, tot mai des întâlnită în România

Publicat de radiomures, 13 iunie 2016, 12:10
Asociația de luptă împotriva bolii Parkinson a organizat săptămâna trecută la Tîrgu-Mureș ”Școala persoanelor cu boala Parkinson și a familiilor lor”.
”Educarea” familiilor cu Parkinson este esențială, spun specialiștii, deoarece de multe ori apar boli asociate.
Boala este de multe ori depistată tardiv, tocmai din cauza lipsei de informații iar pacienții sunt speriați și debusolați, spune neuropsihologul Cătălina Buzdugan:
Deseori nu-și dau seama când boala avansează, dacă sunt tulburări asociate, cum ar fi depresia, sau cea mai neplăcută, acel deficit cognitiv care se numește demență în boala Alzheimer, și se întâmplă. Fiind amândouă boli neuro degenerative, cu siguranță vom avea demențe mai mult la femei, mai puțin la bărbați dar da, pe boala Parkinson se poate întâmpla acest lucru și atunci pacienții devin debusolați, nu mai știu ce să-ți spună, ce se întâmplă, nu mai știu să comunice cu tine, în formele severe. Și atunci familiile au nevoie să știe despre astfel de lucruri.”
Printre temele abordate a fost și problema recuperării medicale a acestor pacienți.
Deși nu există vindecare pentru această afecțiune, boala poate fi întârziată sau ținută sub control cu tratament medicamentos și recuperare medicală, spune medicul de recuperare medicală din cadrul Institutului de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie din București, conf. Dr. Delia Cinteză:
Pacienții cu boala Parkinson sunt extrem de interesați de boala lor, de tratamentele existente, de ceea ce înseamnă recuperare medicală dar le este greu să facă următorul pas, adică chiar să se apuce. Pentru că programul o dată început, dacă vrei să ai rezultate, trebuie să fie foarte susținut, trebuie făcut în fiecare zi. Prin recuperare medicală învață să-și mențină mobilitatea, învață să-și mențină un grad de participare la o viață de familie, la o viață socială activă și în activitatea profesională.”
Boala Parkinson se moștenește, dar poate apărea și ca urmare a unor accidente vasculare cerebrale.
Numărul pacienților este în creștere, doar în județul Mureș fiind înregistrați 1.700 astfel de bolnavi, spune medicul specialist neurolog din Tîrgu-Mureș, Alina Verzea:
Boala Parkinson poate fi o boală cu transmitere genetică dar la vârste mai înaintate apare și ca urmare a unor accidente vasculare, a unor traumatisme, a unor infecții. Nu pot să vă spun numărul exact de pacienți din România dar pot să vă spun că în primul trimestru al anului 2016 la Casa de Asigurări de Sănătate Mureș au fost înregistrate 1.692 de rețete gratuite pentru această boală.”
Singurul centru medical din județul Mureș unde se efectuează recuperare neuro-motorie pentru pacienții cu boală Parkinson este Fundația Rheum Care.
Bolnavii beneficiază de gratuitate la tratament în baza unei trimiteri de la medicul specialist.
Cristina Bulbescu