Boala obrajilor pălmuiți, la copii din Mureș
Publicat de Stan Lucian, 14 martie 2024, 15:00 / actualizat: 16 martie 2024, 16:00
Afecțiunea cunoscută și sub denumirea de „a cincea boală eruptivă” sau eritemul infecțios, este o boală infecto-contagioasă alături de scarlatină, rujeolă, rubeolă, fiind determinată de Parvovirusul B19.
Aceasta nu se raportează la direcțiile de sănătate publică.
Este o boală a copilăriei și în fiecare an este semnalată în colectivități în această perioadă.
Mai multi școlari și preșcolari din municipiul Târgu Mureș, dar și din Sângeorgiu de Mureș au lipsit de la școală și grădiniță din cauza acestei afecțiuni care este extrem de contagioasă.
În unele cazuri e nevoie de administrare de antibiotic local și intern, spun medicii de familie. Totuși, această infecție se întâlnește mai mult vara, spune medicul de familie din comuna Gornești Mureș, Galfi Zsuzsanna:
Este o boală virotică, deci se tratează simptomatic, în primul rând, cu antitermice, cu multe lichide, odihnă iar dacă se supra infectează, atunci se dau antibiotice. Igiena este foarte importantă dar și vitaminizarea. Vara mai degrabă apar aceste cazuri iar în perioada asta, mai puțin, dar vara am avut foarte multe în urmă cu vreo doi ani. Apar vara pentru că transpiră, stau mai mult pe afară… Eu un singur caz am avut, acum avem mai multe erupții pe piele post virotice, deci după ce au suferit o boală acută virotică.”
Medicii mai spun că „Boala obrajilor pălmuiți” nu se poate preveni, deoarece perioada de incubație este și cea care transmite cel mai mult virusul.
Erupția poate persista până la 2 – 3 săptămâni iar din momentul apariției acesteia copilul nu mai este contagios și se poate întoarce în colectivitate.
Autor: Cristina Bulbescu