BNR, punct de echilibru între fluctuațiile politicii românești și presiunile externe
Publicat de Rotar Mirela, 4 decembrie 2023, 13:00
De Ziua Internaţională a Băncilor, dincolo de crize și falimente, se poate constata că în România ultimilor 30 de ani solvabilitatea și bonitatea sistemului bancar este peste media europeană.
O problemă este însă tendința băncilor comerciale de a finanța mai mult companiile de stat în detrimentul sistemului privat, constată președintele filialei Mureș a Corpului Experților Contabili, Lucian Savu:
Având în vedere falimentele dramatice cu care s-a confruntat sistemul bancar în perioada anilor 1990-2000, Banca Națională a României a luat măsuri dure în privința eliminării acelor bănci care nu respectau criteriile de solvabilitate. Astfel că acum sistemul bancar este articulat și funcționează OK în România. Ceea ce însă nu este în regulă e faptul că băncile finanțează destul de puțin mediul privat, preferând să-și plaseze surplusul de lichidități în sectorul guvernamental prin titluri de stat.
În ce privește sistemul de plăți prin criptomonede, acesta, nu se va generaliza prea curând în România, consideră Lucian Savu, rămânând un fenomen financiar cu impact redus, sesizabil doar în mediile private.
În context, expertul contabil târgumureșean ține să liniștească anumite temeri, vehiculate mediatic, că se va renunța total la plățile cash, ele fiind restricționate doar pentru sume mari.
Autor: Valeriu Russu