Blog Vorbe din pălărie: Vine, vine, vine…un nou an electoral
Publicat de radiomures, 20 august 2015, 07:00
Ştiu că suntem abia în august 2015, ar fi chiar aiurea să nu ştiu pe ce vreme trăiesc, dar, ascultând declaraţiile şi observând mişcările politicienilor de pe plan local din ultima perioadă, m-a pălit întrebarea: oare ce va fi la anul? Nu de alta, dar e an electoral, cu primar ales dintr-un singur tur, preşedinte de CJ ales de consilieri şi parlamentari aleşi pe listă, nu uninominal. Deci un an încărcat. Înainte, însă, de a ne apuca să scriem despre viitor, să ne uităm puţin la trecut şi prezent.
„Anticipate, nu comasate! Anticipate, nu comasate!”, aşa suna, în 2012, una dintre doleanţele celor care, mai bine de două săptămâni, la începutul acelui an, protestau în stradă. Analize, dezbateri, negocieri. Coaliţia de guvernare nu voia sub nicio formă anticipate, ei voiau oricum comasate, că doar de-aia şi-au asumat în decembrie 2011 răspunderea. Scriam la acea vreme un text în “24 Ore Mureşene” în care spuneam despre “cei 22 de ani de „democraţie” care au demonstrate, fără urmă de îndoială, interesele după care se ghidează clasa politică”, și că “bunăstarea naţiunii nu se numără printre ele. Care ar fi soluţia? Idealistă de felul meu, cred că soluţia ar fi normalitatea. Normalitatea adaptată situaţiei dificile de recesiune, criză sau cum vreţi să-i ziceţi. Cred că toate forţele politice ar trebui să se pună de acord şi să facă un pas în spate. Un acord politic, alegeri la termen, un guvern de tehnocraţi susţinut de un parlament care să-şi facă treaba. Patru ani de stabilitate, de măsuri gândite (chiar dacă sunt măsuri de criză), un parlament care să mai şi legifereze (că de aia îi alegem, nu ca să-şi dea cu părerea), un guvern cu miniştri care chiar să ştie cu ce se mănâncă domeniul pe care îl conduc ş.a.m.d. Veţi spune că visez. Poate aşa e. Cert este că, dacă ar fi mâine alegeri, nu aş avea cu cine să votez. La cum arată acum clasa politică, la ce platforme ni se prezintă de către partidele politice, nici în iunie (2012!) nu voi avea cu cine să votez, iar în noiembrie nici atât. Aşa că, din nou, mă voi prezenta la urne – cifră statistică – şi îmi voi anula votul.”
Desigur, discuţiile se învârteau, la acea vreme, în jurul candidaţilor pentru fotoliul de primar al municipiului Tîrgu-Mureş, al candidaţilor pentru primăriile principalelor oraşe şi municipii din judeţ, precum şi al celor pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. Acestea sunt mereu marile mize. Despre listele pentru Consiliul local şi judeţean se discuta foarte puţin. La acea vreme aveam convingerea că mulţi dintre cei care ocupau deja aceste funcţii vor candida din nou. Foarte bine, au experienţă la apăsat la comandă pe buton, aşa că nu le va trebui mult timp să se acomodeze. Un nou mandat, mai mult spor la apăsat.
Ce s-a întâmplat la alegeri şi ce au făcut cei aleşi în ultimii ani se ştie deja. Bani cu nemiluita pentru sport, ceea ce a şi dus la un dosar penal şi…cam atât? Cât despre ce au făcut parlamentarii, nici nu mai are sens să scriem. Este suficient să ne uităm pe comunicatele DNA. Cât despre revizuirea Constituţiei şi regionalizarea României, marile teme alecampaniei din 2012, niciun cuvinţel.
Sunt curioasă ce se va întâmpla la anul. Ce promisiuni vom mai auzi, ce alianţe se vor mai naşte, ce struţo-cămile vor mai ieşi la vedere din luminatele minţi ale politicienilor.
Deocamdată pot spune doar că eu, de când am drept de vot la Tîrgu-Mureş, o singură persoană a ocupat funcţia de primar. Şi am drept de vot de 15 ani.
Sanda Viţelar