Blog Vorbe din pălărie: Supravieţuirea asta
Publicat de radiomures, 30 aprilie 2015, 06:50
Darwin a consacrat teoria supravieţuirii celui mai puternic, dar traducerea din limba engleză este susceptibilă de interpretări, din punctul meu de vedere. „Survival of the fittest” ar putea fi tradus şi ca supravieţuirea celui mai adaptat, iar adaptarea aceasta, atunci când vorbim de specia umană, nu se rezumă doar la anatomie şi biologie. Se referă şi la acele aspecte care ne diferenţiază de restul animalelor ce populează planeta.
Noi, oamenii, avem, dincolo de funcţiile elementare ce ne ajută să trăim, idei, concepte, principii, dorinţe spirituale etc. Şi totuşi, am ajuns să evoluăm atât de mult, încât ne petrecem cea mai mare parte a timpului „luptând” pentru asigurarea nevoilor primare de apă, hrană şi acoperiş deasupra capului. Degeaba vrei să-ţi îmbunătăţeşti cultura cu un concert la filarmonică, dacă nu ai bani de bilet sau dacă mergi la concert şi-ţi chiorăie maţele de foame. Dar asta este viaţa, din păcate, iar instinctul de supravieţuire ne determină să mergem mai departe.
Dar cine este vinovat pentru asta? Pentru că viaţa nu este dreaptă şi confortul nostru depinde şi de factori externi, ajungem uneori în situaţia în care, oricât ne-am da silinţa, nu reuşim să scoatem capul din mizerie. Cel mai tragic este atunci când văd oameni de 20-23 de ani, idealişti, dornici să reuşească, talentaţi, care ajung să se piardă în munci mult sub nivelul capacităţilor lor, să se blazeze şi să se înăcrească, să urască şi să se revolte, fără rezultat însă. Şi am putea să ne mulţumim spunând că viaţa nu e dreaptă şi că nu toţi pot atinge culmile succesului.
Din păcate, însă, în România, varianta de mijloc, reprezentată de un trai decent a fost deocamdată complet anihilată. Şi, la cum arată factorii decizionali în ziua de azi, nici şanse mari să se schimbe ceva curând nu se arată.
Sanda Viţelar