Blog Vorbe din pălărie: Ratonul sau ursuleţul spălător comun -pamflet-
Publicat de radiomures, 22 mai 2015, 07:00 / actualizat: 22 mai 2015, 10:33
Epitetul latin al acestui animal, lotor = spălător, face referire la obiceiul său aparent de a “spăla” hrana. În realitate, el nu spală hrana, ci se crede că, prin umezirea lăbuţelor, îşi stimulează simţul tactil pentru a alege cele mai coapte fructe, mai ales căpşunele. Este originar din America de Nord şi de Sud, dar a pătruns şi în unele părţi ale Europei şi ale Asiei, unde s-au stabilit populaţii sălbatice mici, dar viguroase. În România aceste animale pot fi întâlnite cel mai frecvent în zonele intens populate, mai ales la evenimente în care cantitatea de resturi (din care ursuleţul îşi poate alege meniul) este mare.
Pe lângă adăpostul pe care obişnuieşte să şi-l facă în trunchirile copacilor, ursuleţul spălător comun îşi face vizuina şi în crăpăturile din stânci sau preia vizuinile abandonate de alte animale. Uneori se adăposteste chiar în şoproane sau în magaziile ataşate locuinţelor oamenilor, unii dintre aceștia considerându-l animal de companie.
Animalul devine aproape inactiv pe timpul iernii, rămânând în vizuina sa zile în şir, timp în care trăieşte consumând din grăsimea corpului, acumulată în perioada de primăvară-toamnă. Pentru că nu hibernează propriu-zis, bătăile inimii rămânând normale, poate oricând să participe la expediţii pentru căutarea hranei, mai ales dacă e vorba de vreo delicatesă.
Reprezentantii speciei Procyon lotor sunt, în general, animale solitare şi, în cele mai multe cazuri, sunt agresivi unii faţă de alţii, deoarece nu le place să-şi împartă mâncarea. Totuşi, pot fi întâlniţi în grupuri destul de mari, acolo unde există mâncare din belşug – de regulă în apropierea aşezărilor umane, ursuleţii spălători fiind renumiţi spărgători ai lăzilor de gunoi şi devastatori ai gropilor de deşeuri.
Consumă o varietate de alimente, atât de natură animală, cât şi vegetală, struguri, fructe salbatice, nuci, ierburi şi frunze, larve, greieri, cosaşi, mamifere mici (veveriţe, şoareci de câmp etc.), reptile, crustacee, râme, broaşte testoase, broaște, păsări, ouă, chiftele, şniţele, ardei umpluţi, Cordon Bleu ş.a.m.d.
Unele dintre speciile de ursuleţi spălători au un regim specializat, însă nici aceştia nu se rezumă la un fel de mâncare, ci vânează cu ferocitate tot ce consumă celelalte animale din jur. Acest gen de ursuleţi se mai numesc, comun, şi ursuleţi adunători cu pungă.
Sanda Viţelar