Blog Vorbe din pălărie: Oameni buni, treziţi-vă!
Publicat de radiomures, 20 noiembrie 2015, 07:00 / actualizat: 20 noiembrie 2015, 10:35
Mic eseu antimanipulare (2)
Colega mea de la “24 Ore Mureşene” Gajdo Ana a scris în ediţia de azi partea a doua a textului despre cât de uşor poate fi opinia publică manipulată prin ştiri “suspecte”. (Sanda Vițelar)
ISIS, imaginea terorii. Vorbim tocmai despre teroare şi nu despre război. Meciurile de fotbal de marţi din mari oraşe europene au fost amânate, francezii stau în case, refugiaţii nu mai sunt bineveniţi nicăieri – asta face teroarea.
După atentatele de la Paris, au fost vehiculate numele altor capitale europene care ar urma să fie, Doamne Fereşte!, lovite de ISIS. Unele ştiri din media şi de pe site-urile de socializare ne prezintă o imagine-şablon, care însoţeşte textul: convoaie de jihaidşti îmbrăcaţi ca nişte ninja, “călare” pe maşini de teren, cu arme în mâini şi cu celebrul steag negru al Statului Islamic. Este imaginea “de la ei de-acasă”. Dar dacă vă închipuiţi că aşa arată atentatorii odată ajunşi în Paris sau cei care ar urma să comită alte atentate oriunde în lume, avem o problemă! Imaginea aceasta vine să împlinească “un orizont de aşteptare”. Nu e nimic nou să gândim în şabloane şi să ne închipuim că un fanatic aşa ar trebui să arate.
Pe scurt, ce este ISIS?
Al-Dawla al-Islāmiyya, ISIS – Statul Islamic în Irak şi Siria, ISIL – Statul Islamic în Siria şi Levant sau IS- Statul Islamic este o organizaţie specială, insurgentă şi teroristă, care se defineşte drept „stat” şi nu „grup”. ISIS este cunoscută pentru violenţa extremă îndreptată nu numai împotriva regimului lui Bashar Al-Assad sau a celui irakian, ci şi împotriva „rebelilor moderaţi” din Siria. În iunie 2014 a proclamat, pe internet, Califatul. ISIS, ca şi orice altă organizaţie jihadistă, îşi îndreaptă acţiunile în primul rând asupra musulmanilor, locuitorilor ţărilor în care acţionează şi abia apoi asupra cetăţenilor străini. „Datoria Jihadului (…) este de a distruge tiranul de acasă şi prin aceasta să facă posibilă restaurarea unei societăţi cu adevărat islamice”, spune profesorul american Bernard Lewis. Şi Loretta Napoleoni, într-o carte publicată şi în limba română în acest an, ISIS Califatul terorii, arată că organizaţia apărută după începerea Primăverii Arabe în Siria, îşi construieşte acele instrumente administrative – cantine sociale, drumuri, şcoli, spitale etc.- care să îi permită să guverneze conform titulaturii.
Citește și: Blog Vorbe din pălărie: Mic eseu antimanipulare (1)
Alegerea căii extreme
Ideea că cel care se alătură unei grupări jihadiste este fie un om needucat, fie un sărac dintr-o ţară arabă, este de asemenea un stereotip. Nimic mai greşit. De cele mai multe ori, ne miră să vedem că cei care comit astfel de atentate sunt cetăţeni europeni, chiar dacă originile sau numele lor nu sunt europene. Olivier Roy, un profesor francez specializat pe probleme legate de lumea arabo-musulmană, susţine că fundamentalismul islamic este rezultatul unei deprivări teritoriale a Islamului: „asumarea identităţii islamice la generaţia a doua sau a treia de imigranţi din statele occidentale, care şi-au format personalitatea în afara cadrului cultural tradiţional în care au crescut părinţii lor, dă naştere unor sentimente chiar mai puternice de respingere a valorilor democraţiei şi modernismului occidentale”.
În 2014, cifrele aratau că sunt peste 3.000 de europeni (http://www.bbc.com/news/world-middle-east-29372494) care luptă alături de ISIS. Olivier Roy vede în ISIS, de asemenea, semnul unei crize a Islamului: „Numărul de convertiţi este, de asemenea, un semn al crizei: 20 – 25% din jihadişti sunt convertiţi. Uitaţi-vă la video: toți vorbesc o engleză sau o franceză perfectă”.
Răspunsuri inadecvate
Ca şi în alte cazuri, ne interesează mai degrabă simptomul, şi nu cauza răului. Ne interesează mai degrabă de ce nu pot fi controlate aplicaţii de telefon folosite de terorişti “pentru a comunica în siguranţă”, decât cum să stopăm radicalizarea, de orice natură ar fi ea. E o veche boală europeană, părerea mea, de a vindeca febra şi nu infecţia care provoacă reacţia anticorpilor! Şi reafirm că fanatismul nu are legătură cu nicio religie, ci cu minţile întunecate.
Ana-Maria Gajdo