Blog Vorbe din pălărie: Gunoiul şi nesimţirea, omniprezente în mijloacele de transport în comun
Publicat de radiomures, 14 iulie 2015, 07:00
Mijloacele de transport în comun sunt de diverse feluri, microbuze, autobuze, trenuri, tramvaie, troilebuze, fiecare cu modul lor de funcţionare, fiecare cu inconvenientele din dotare. Indiferent cât de vechi sau noi ar fi, indiferent că sunt sau nu dotate cu aer condiţionat, până la urmă comportamentul celor care călătoresc şi al conducătorului auto îţi pot face călătoria mai plăcută sau nu.
Astăzi vorbim despre transportul interurban cu maxi taxi, respectiv întâmplări de pe ruta Tîrgu-Mureş-Fărăgău (staţia Poarta) şi retur. Trecem aceste întâmplări în rubrica noastră dintr-un motiv foarte simplu: gunoiul nu este numai cel pe care trebuie să-l aruncăm în coşul de gunoi. Și oamenii care se comportă necivilizat intră tot în această categorie. Din păcate, de aceştia scăpăm şi mai greu decât de ambalajele lăsate de unii prin toate colţurile.
Sincer, sunt sătulă să scriu despre aceste lucruri, dar nu prea pot să nu o fac.
Povestea de azi este simplă. Tatăl meu călătoreşte regulat pe ruta mai sus menţionată. E pensionar şi merge în baston şi asta se pare că este deranjant pentru un domn şofer de cursă interurbană. De două ori acest şofer a avut un comportament tipic pentru spărgătorul de seminţe autohton.
Într-o primă fază, tata a fost trimis să ocupe un loc mai în spate, şoferul fiind deranjat de faptul că povestea cu un domn. Conversaţia era una cât se poate de banală şi pe un ton normal, dar cum cei doi au îndrăznit să se aşeze pe scaunele din spatele şoferului, omul s-a supărat şi i-a trimis brutal „voi doi, treceţi mai în spate că acolo puteţi povesti cât vreţi”. În a doua fază, individul a considerat de cuviinţă să aprecieze cum trebuie un om să-şi petreacă anii de pensie pe sistemul „bătrânii ăştia care nu pot sta liniştiţi acasă să-şi mănânce pensia, trebuie să călătoreacă”.
Veţi spune că ce e aşa mare lucru, că a comentat omul, că e frustrat. Ei bine, e mare lucru pentru că astfel de comportamente sunt omniprezente în societatea romnânească.
Stimaţi şoferi, casieri, controlori, funcţionari, aveţi o treabă de făcut, iar bunul simţ ar trebui să fie în fişa postului. Indiferent de situaţie şi de frustrări, astfel de comportamente sunt inadmisibile. Se situează exact la niveul celui care, terminându-şi sucul şi cornul, a decis să împlânte lângă scaunul din bus.
Sanda Viţelar