Blog Vorbe din pălărie: Festivalul festivalurilor sau cum să-ţi petreci vara în câmp
Publicat de radiomures, 26 august 2015, 07:11
Cine spune că vara în Mureş e plictiseală cu siguranţă nu aruncă veci un ochi pe presa locală. Iulie şi August sunt luni pline în judeţul nostru, pline de festivaluri. Unele ţin 2 zile, alte 3 sau 4, iar temele abordate sunt din cele mai variate, de la romani, cavaleri medievali, meşteşugari locali, producători autohtoni, reprezentanţii tuturor minorităţilor, mai mult sau mai puţin ştiute, muzică simfonică, ansambluri populare, trupe, mai mult sau mai puţin la modă, există câte un eveniment pentru orice gust şi orice buget, aproape.
Şi aşa cum îmi spunea cineva la un asemenea eveniment, fără mici şi bere nu e festival domnule!
Dacă pentru marea majoritate aceste evenimente sunt prilej de distracţie şi voie bună, pentru mine şi ceilalţi colegi din presă pe care îi bate norocul să fie de servici la sfârşitul de săptămână în care se derulează manifestarea, astfel de evenimente sunt un bun prilej de a vedea cum se aruncă bani pe apa sâmbetei de dragul cetăţeanului dornic de mâncat mici în aer liber.
Sunt prea multe, stimaţi organizatori, mult prea multe, mult prea răspândite şi mult prea prost gândite, de cele mai multe ori.
Dacă tot ne dorim să fim capitală europeană a culturii eu zic să se pună toată lumea de acord, să uite de interese personale, culori politice şi îngroşarea propriului buzunar şi să facă un singur mega-eveniment! Ar putea fi un eveniment ambulant, pe principiul o zi de medieval la Sighişoara, o zi de tradiţii pe Valea Mureşului ş.a.m.d. Sau ar putea fi un mega-eveniment într-o locaţie centrală, uşor accesibilă de oriunde din judeţ cu standuri şi care alegorice care să scoată în evidenţă toate tradiţiile şi istoria judeţului. Cu români, unguri, saşi, ţigani, greci şi ce naţii or mai fi dansând şi mâncând mici laolaltă, cu mese rotunde, discuţii, lansări şi expoziţii de toate felurile. Măcar aşa ştim o treabă, băgăm o săptămână, două în noi mici, cireşe, bere, kurtos, ascultăm toate formaţiile şi ansamblurile şi stăm apoi liniştiţi la casele noastre fără a fi obligaţi să hălăduim pe la toate zilele de comune sau festivalurile tematice. Nu de alta, dar chiar stăm aşa de bine cu bugetele, chiar sunt firmele locale aşa de bogate să tot sponsorizeze chermeze aiurea? Întreb şi eu, nu dau cu parul.
Sanda Viţelar